Начало >Добруджа >Общество

Обхватът на имунизираните в нашата област е на средно ниво, заяви гл. държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев (ВИДЕО)

17.05.2018 г. 14:59:56 ч.
/ ИА Добруджа
 Обхватът на имунизираните в нашата област е на средно ниво, заяви гл. държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев (ВИДЕО)
 
Ваксините са най-ефективните и най-безвредните лекарствени препарати и нямат нужда от реклама, заяви днес в Добрич д-р Ангел Кунчев. Главният държавен здравен инспектор се срещна днес в РЗИ  – Добрич  с общопрактикуващи лекари, медицински специалисти, родители,  сдружения и пациентски организации, за да дискутира с тях на тема: „Ваксини и здраве". Целта е повишаване информираността на обществото относно значимостта на имунизациите. Изпълнението на Имунизационния календар е основна задача на общественото здраве и е част от стратегията за национална сигурност. В противен случай следват епидемии с фатални последици, заяви д-р Кунчев.
Подобни срещи вече са проведени в Русе, Силистра, Плевен, а началото е поставено в Бургас миналата седмица по инициатива на депутати след срещи с млади майки.  
Главният държавен здравен инспектор заяви, че ОПЛ се справят добре със задачата по имунизация, а цифрите сочат, че имаме добро, дори на база Балкани много добро изпълнение на календара за различните имунизации Важното е, че до 1-годишна възраст, където са съсредоточени 90 % от имунизациите – обхватът е добър, но може да е още по-добър, каза специалистът и допълни: За да си сигурен, че в страната няма да допуснеш епидемия и епидемични взривове, трябва обхватът на имунизации да е 95 %. Другият въпрос е свързан с развитието на Имунизационния календар, макар че към момента може да се каже, че той е много добър, каза д-р Кунчев. Възможностите през следващите 2-3 години са свързани с намаляване на някои приеми и добавяне на някои ваксини. Така например е намалена една от реимунизациите срещу туберкулоза на 17 годишните деца, а идеята е от догодина да се намали с още една реимунизацията на 11-годишните. В Западна Европа вече не се правят имунизации срещу туберкулоза, защото няма необходимост. В България, от пет,  приемите на тази ваксина ще бъдат сведени до 3.  
Що касае включването на нови антигени се има предвид чрез национална програма да се осигури реимбурсиране (възстановяване на средствата) на ваксината за грип на рисковите групи ( хора над 60-65 г.) и въвеждане на ваксина срещу варицела, една от най-леките детски шарки. Тя протича доброкачествено, но разпространението й е много широко. Миналата година в България е имало 25 000 случая на варицела и са били хоспитализирани 420 деца с усложнения, дори има и смъртни случаи, но те са сред млади мъже.
Проблемът тук е, че  дори да искаме да я въведем, ваксина няма. Ваксините коренно се различават от другите лекарствени препарати и за да се стигне  до ваксина – тя трябва да бъде заявена година-година и половина по-рано. Трима са основните производители на ваксини в Европа и са отговорили, че най-рано можем да получим варицелна ваксина през 2020 г. Затова тя ще бъде предложена като препоръчителна, така че родители, които желаят, да могат да я направят, а не да е задължителна за всички. Що касае ваксината на 12-годишни момичета против  рак на маточната шийка, може да се каже, че е класически пример как е провалена една добра национална програма, заяви д- Кунчев. Точно преди две седмици астралийското МЗ е отчело с цифри и факти, че след 16 години приложение на тази ваксина, проблемът със заболяването е решен. В България се наговориха и изписаха купища глупости, които уплашиха родителите, а всеки ден се диагностицират по 2-3 жени с рак на шийката на матката и ежедневно умира по една българка от рак на маточната шийка, и да не използваме доказан в практиката продукт, какъвто е тази ваксина, е повече от жалко, заяви главният държавен здравен инспектор. За сметка на това ротавирусната ваксина върви добре и това се дължи на факта, че не е инжекционна, а представлява капки, които се пият и това е приемливо за майките.
За област Добрич обхватът на имунизираните е на средно ниво за страната, завърши д-р Кунчев.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Павлина Живкова
 
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Времето на 23 март
Времето на 23 март
Най-търсени за предстоящия сезон са сервитьорите и камериерките
Най-търсени за предстоящия сезон са сервитьорите и камериерките
Търсят 100 войници за Военноморските сили
Търсят 100 войници за Военноморските сили
Нови случаи на Африканска чума при диви свине в областите Силистра и Добрич
Нови случаи на Африканска чума при диви свине в областите Силистра и ДобричЯндекс.Метрика