Начало >Добруджа >Общество

Областна комисия изпрати възражение до министъра на здравеопазването по Областната здравна карта

21.05.2018 г. 15:51:41 ч.
/
Областна комисия изпрати възражение до министъра на здравеопазването по Областната здравна карта
В рамките на определения от Министерството на здравеопазването срок, Областна комисия, назначена със Заповед № РД-02-40/06.02.2018 г. от министъра на здравеопазването за изготвяне Областна здравна карта, изпрати възражение във връзка с проект на Решение на Министерски съвет за утвърждаване на Национална здравна карта на Република България.
          Както вече информираме, Комисията проведе заседание в началото на месец май, когато се запозна с проекта. В рамките на заседанието, председателствано от Областния управител Красимир Кирилов, членовете на Комисията – лекари, представители на общините и на съсловните организации на медиците, анализира направените промени и се обединиха около следното – да бъде внесена яснота в Националната здравна карта за броя на диализните постове, за които лечебните заведения ще сключват договор с НЗОК. Иска се да се промени броят на общопрактикуващите лекари /ОПЛ/ – от 123 на 129 в областта, тъй като повторен анализ по общини потвърждава, че на територията на някои от тях съществува недостиг на ОПЛ и е затруднен достъпът на пациентите до първичната медицинска помощ.
          Във възражението се настоява също в доболнична помощ да бъдат увеличени от един на трима лекарите със специалност „Медицинска онкология“, тъй като в последните години трайно се наблюдава тенденция към увеличаване на онкологичните заболявания. Област Добрич държи също да се увеличат от четирима на шест практикуващите в доболничната помощ лекари в областта със специалност „Урология“, като в  подкрепа на искането се посочва, че липсва структура по „Урология“в болничната помощ на територията на областта, а заболяванията на пикочно-половата система са сред водещата патология за населението на областта. С мотив, че не е налична структура „Очни болести“ в болничната помощ се иска също да се увеличат от 11 на 13 лекарите офталмолози в доболничната помощ. Наред с тези и други искания, Комисията предлага да бъде намален предложеният брой 178 лекари по „Обща дентална медицина“ – по искане на РК на БЗС – Добрич, на 151.
        Наред с осигуреността с медицински кадри и специалисти се предлагат промени и по отношение на конкретните потребности от легла за болнично лечение и медицински дейности по видове и нива на компетентност на територията на област Добрич.
Снимка:dobrudjabg.com
Източник:Областна администрация

Коментирайте
Подобни новини
Времето на 21 октомври
Времето на 21 октомври
Старата жп гара в Добрич да бъде прехвърлена за стопанисване на общината, предлагат съветниците от ГЕРБ
Старата жп гара в Добрич да бъде прехвърлена за стопанисване на общината, предлагат съветниците от ГЕРБ
Художниците от СУ „Св. Климент Охридски“ разкрасиха оградата на детска ясла „Пролет”
Художниците от СУ „Св. Климент Охридски“ разкрасиха оградата на детска ясла „Пролет”
Общинският съвет на Добрич ще гласува подпомагане на лицата, чиито паметници на близки бяха потрошени в гробищния парк
Общинският съвет на Добрич ще гласува подпомагане на лицата, чиито паметници на близки бяха потрошени в гробищния паркЯндекс.Метрика