Начало >Добруджа >Общество

Областният управител Кр. Кирилов присъства на среща с д-р Ангел Кунчев в РЗИ Добрич

17.05.2018 г. 15:39:32 ч.
/
Областният управител Кр. Кирилов присъства на среща с д-р Ангел Кунчев в РЗИ Добрич
Той заяви подкрепата си към провежданите информационни кампании относно значимостта на имунизациите.  Областният управител Красимир Кирилов присъства на срещата с д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор, провела се в Регионална здравна инспекция Добрич. Темата на срещата, на която бяха поканени и присъстваха общопрактикуващи лекари, медицински специалисти, родители, медии, сдружения и пациентски организации бе на тема "Ваксини и здраве".
Чрез тези срещи, които се провеждат в цялата страна, Министерството на здравеопазването цели да се повиши информираността на обществото относно значимостта на имунизациите, отбеляза д-р Светла Ангелова - директор на РЗИ Добрич.
 Областният управител Кр. Кирилов заяви своята подкрепа към провеждането на такива информационни срещи и изрази надежда да бъдат полезни относно значимостта на имунизациите.
 Пред присъстващите в презентацията си д-р Кунчев подчерта сериозната роля на имунизациите, като поясни, че основно те са два вида - задължителни, които се покриват изцяло от държавата, и препоръчителни, които се поставят на пациентите при тяхно желание и срещу заплащане. Като сериозен проблем по отношение на изпълнението на имунизационния календар главният държавен експерт посочи ширещите се невярни твърдения в социалните мрежи за вредите от ваксините. Д-р Кунчев бе категоричен, че всеки един подаден сигнал за нежелани реакции при имунизация или реимунизация се разглежда и дадени примери на увеличение на заболяемост от различни болести в години, в които има спад в процента на имунизираните деца.
  През настоящата година специалистите ще предложат намаляване на приема на ваксини против туберкулоза и пневмококови заболявания. "Обмисляме да предложим реимунизация против коклюш, тъй като имаме случаи на заболели деца във висока възраст - 5-7 клас, както и да предложим да има реинбурсация на противогрипна ваксина за хора над 60 г.", каза д-р Кунчев. Общопрактикуващи лекари поискаха методически указания за работа с родители, отказващи да ваксинират децата си по задължителния имунизационен календар и електронен регистър, който да гарантира информацията за здравното досие на пациента, тъй като днес вече хората са много мобилни. 

Коментирайте
Подобни новини
До края на юли се декларират  дължимите данъци за второто тримесечие на 2018 г.
До края на юли се декларират дължимите данъци за второто тримесечие на 2018 г.
48-часов филмов маратон стартира в Добрич (ВИДЕО)
48-часов филмов маратон стартира в Добрич (ВИДЕО)
Бизнесмен с източена сметка от близо 130 хиляди лева предупреждава за измама
Бизнесмен с източена сметка от близо 130 хиляди лева предупреждава за измама
Водните аварии днес
Водните аварии днесЯндекс.Метрика