Обявиха Божков за общодържавно издирване, той не знае

29.01.2020 г. 17:26:43 ч.
/
Обявиха Божков за общодържавно издирване, той не знае
Васил Божков е обвиняем по 7 обвинения. Той е обявен за общодържавно издирване, напуснал е страната, издадена е европейска заповед. Това заяви главният прокурор Иван Гешев, предаде репортер на БГНЕС.
"Ще положим всички усилия Божков да бъде доведен и изправен пред българския съд. Това е поредният олигарх, който е избягал от България. Не знам къде се намира Божков. Знам, че е извън страната", каза Гешев. Според него "крайно време е този криминален преход да приключи".

„Обвиненията са за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство в престъпление по служба. Към момента той има качеството на обвиняем. Отделно е обявен за общодържавно издирване, изготвена е Европейска заповед за арест и е обявен за международно издирване, защото същият е напуснал границите на страната“, обяви главният прокурор.
Гешев коментира и изказването на Васил Божков от по-рано днес, че не е бил търсен. „Всеки обвиняем има право да изговори каквото иска и да се защитава по начина, по който прецени. Мисля, че адвокатът на Арабаджиев обясняваше, че ще се върнат всеки момент, защото има задръстване на границата. Г-н Цветан Василев обясняваше, че всеки момент иска да си дойде, но няма възможност. Всеки може да обяснява каквото си иска. Аз няма да влизам в спор с обвиняеми", коментира главният прокурор.
Според него това е поредният случай, който доказва политиката на прокуратурата в последните години, а именно лицата, които се укриват, извън страната да бъдат изправени пред българските съдилища.
„Ще припомня Димитър Желязков – Очите, който беше в Турция. В момента той е подсъдим пред Специализирания съд. Арабаджиеви, които успяха да се върнат, но имаше задръстване на границата, бяха издирени и то основно с действия на българските служби и прокуратура в Испания и в момента са подсъдими пред българския съд. Банев – по същия начин. Миньо Стайков, също“, допълни Гешев и заяви, че ще бъдат положени всички усилия Божков да бъде заловен, доведен в страната и изправен пред съда.
"Главният прокурор го каза това? Никой не ми се е обадил". Това заяви за БГНЕС Васил Божков във връзка с повдигнатите 7 обвинения срещу него, и че е обявен за общодържавно и международно издирване.
Васил Божков бе учуден, че срещу него са повдигнати обвинения, той попита за какво са му повдигнати. "Не знам, ако съм обявен за издирване, за какво да ме издирват, като могат да ми се обадят". На въпрос дали ще се върне в България, Божков отговори, че е на разположение. „Аз съм си на разположение, няма никакви проблеми. Не знам за какво е издирването, мен никой не ме е търсил”, подчерта още Божков. Има си телефони, какво значи "обявен за издирване", каза още Божков.
Специализираната прокуратура и полицията влязоха по-рано днес в офисите на бизнесмена на улица „Московска“, както и в централата на Националната лотария на улица „Фритьоф Нансен“, които бяха претърсени.
Специализирана акция имаше и в Държавната комисия по хазарта. Нейният председател Александър Георгиев беше задържан за разпит, както и над 10 служители на ведомството.
Васил Божков се смята за един от най-богатите българи. През последните години той пое и футболния отбор Левски. /БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
Продължават срещите на президента Румен Радев с потенциалните служебни премиери
Продължават срещите на президента Румен Радев с потенциалните служебни премиери
За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса
За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април



Яндекс.Метрика