Начало >Добруджа >Общество

Обществено обсъждане за водните си неволи искат добруджанци тук на място

16.01.2018 г. 16:04:16 ч.
/
Обществено обсъждане за водните си неволи искат добруджанци тук на място
Гражданите на Добрич искат  обществено обсъждане на проблемите  свързани  с  “ ВиК Добрич“ АД,  да се проведе с тяхно участие. В отворено писмо до КЕВР, омбудсмана Мая Манолова, кмета на Добрич Йордан Йорданов и областния управител Красимир  Кирилов,  се настоява това да се случи преди 7 февруари, когато от комисията ще вземат окончателното си решение за цената на водата.Припомняме, вчера на заседанието в КЕВР самата Мая Манолова направи подобно предложение за изнесено обсъждане на място. Предложението бе прието  положително и от членовете на комисията. Вчера в Областна администрация са внесени искания за цена на водата, оставка на управителя на ВиК Добрич, оздравителен план на дружеството. Публикуваме пълния текст на писмото: 
          УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,
 Съгласно Директива 2000/60/ЕС Водата не е обикновен търговски про¬дукт, а по-скоро наследство, което трябва да бъде опазвано, защитавано и трети¬рано като такова. Достъпът до питейна вода и до вода за битови нужди и санитарни условия е основно човешко право, защитено от международното право и Конституцията на Република България. Съгласно чл. 24 от Конвенцията на ООН за правата на детето държавите членки са длъжни да предприемат мерки за осигуряване на достъп до питейна вода. С резолюция от 28 юни 2009 година на Генералната Асамблея на ООН (A/64/292) се признава правото на човека за достъп до питейна вода за лични и домашни нужди. Достъпът до вода трябва да бъде безопасен, приемлив и финансово достъпен, правото за достъп до вода е юридически обвързващо основно човешко право, което е част от международното право.
На 15.01.2018 г. в сградата на КЕВР в гр. София, бул. „Княз Дондуков” 8-10 е проведено обществено обсъждане на проекта на решение за одобряване на бизнес плана на „Водоснабдяване и канализация Добрич” АД и за утвърждаване и одобряване цените на ВиК услуги на дружеството. Ние, гражданите на Област Добрич, като заинтересувани лица по смисъла на чл. 14, ал. 2 от Закона за енергетиката – клиенти и потребители на услугите на дружеството и пряко засегнати от евентуалното повишаване на крайната им цена, имаме законно право да участваме в процедурата по общественото обсъждане на проекта. Основни принципи при осъществяване дейността на КЕВР са осигуряване на условия за предоставяне на всеобщ достъп и социална поносимост на ВиК услугите, защита интересите на потребителите и предотвратяване на злоупотреба с господстващо положение (чл. 7, т.1, 2 и 3 от Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги). Бихме искали да Ви информираме, че разглеждането на проекта за решение за одобряване на бизнес плана  на „ВиК Добрич” АД предизвика широк обществен и медиен интерес, инициирана е петиция с над 700 подписа от обл. Добрич до момента, на 14.01.2018 г. пред сградата на Областната управа гр. Добрич беше проведен мирен протест-шествие със стотици участници против увеличението на цената на ВиК услугите, като сформираната инициативна група от името на заинтересованите лица входира Искания (приложени към писмото) и има протестна готовност, в случай на бездействие или несъобразяване с исканията при окончателното вземане на решение от страна на КЕВР. В пета точка на Исканията е включено именно това искане – гражданите на област Добрич да имат възможност да вземат активно участие при обсъждането на проблемите, свързани с ВиК Добрич. Върховната административна прокуратура също протестира пред Административен съд –София град с искане отмяна на решението на КЕВР от 15.12.2017г. за повишаване на цените на В и К услугите с множество аргументи сочещи противоречия със закона и съществени нарушения на административнопроизводствените правила.
С настоящото писмо каним членовете на Комисията по енергийно и водно регулиране да насрочат, в срок до 07.02.2018 г., ново обществено обсъждане на територията на гр. Добрич нa проектa на решение за одобряване на бизнес плана на „Водоснабдяване и канализация Добрич” АД и за утвърждаване и одобряване цени на ВиК услуги на дружеството, като по този начин осигурят на потребителите безпрепятствен достъп без необходимост от извършване на разходи за придвижване до седалището на Комисията и в удобен за работещия гражданин ден и час. Като основна причина сочим не само огромния интерес - както от страна на обикновения гражданин, така и от страна на регионални и национални медии и институции, но и обществената значимост на проблема и позицията на дружеството „ВиК Добрич” на монополист в сферата, в която упражнява дейност. Именно КЕВР е тази, която трябва да гарантира прозрачност, справедливост, равнопоставеност и да защити нашите интереси. Уверени сме, че местната управа, в лицето на кмета на Общината и Общинския съвет ще съдействат за предоставянето на зала и ще спомогнат за организацията на мероприятието.
 

Коментирайте
Подобни новини
ЦИК назначи състава на Районна избирателна комисия - Добрич
ЦИК назначи състава на Районна избирателна комисия - Добрич
Панорама на средните училища в Добрич ще се проведе днес
Панорама на средните училища в Добрич ще се проведе днес
Водните аварии днес
Водните аварии днес
Времето в петък
Времето в петък



Яндекс.Метрика