Начало >Добруджа >Общество

Община Добрич очаква през лятото одобрение на проекта за интегриран градски транспорт (ВИДЕО)

14.06.2019 г. 13:06:58 ч.
/
Община Добрич очаква през лятото одобрение на проекта за интегриран градски транспорт (ВИДЕО)
Бул. „Добричка епопея” е част от проектно предложение на община Добрич, което е в етап на оценка от Управляващия орган на МРРБ, обясни в предаването „Моят град” Петър Енев – директор на дирекция  „Икономическо развитие и европейски фондове”.
По булеварда се предвиждат интервенции, които да го приведат в нормалния за ползване вид – цялостно преасфлатиране, ремонт на мостовото съоръжение към бул. „Трети март”, нови тротоари, изграждане на велоалея, възстановяване на спирките. Тоест да придобие визията на истински булевард, съответно с пътната връзка с към булевард „Трети март” и кръстовището към бул. „Добруджа”, отбеляза Енев.
Както и останалите улици, които се рехабилитират в момента с европейски средства, имат проекти, изготвени  преди 5-6 години, които се налага да бъдат актуализирани.  Корекциите са нужни не само заради дейностите по водния цикъл, но и заради естествената амортизацията на асфалтовата настилка, коментира  Енев. Той прогнозира, че финалното одобрение на проекта най-вероятно ще се случи през лятото на тази година. При подписан договор с Управляващия орган, общинската администрация има готовност  да започне строителни работи през септември или октомври.  Проектът за интегриран градски транспорт първоначално включва и улица „Панайот Хитов”, припомни Енев, като обясни, че в рамките на водния цикъл са асфалтирани около 500 метра от улицата, в участъка до ул. „Кирил И Методий”. Причината за решението на общинското ръководство е било участъкът да се рехабилитира максимално бързо, което в рамките на бъдещия проект, няма как да се случи. Улицата е изключително важна, както за достъпа до болницата, така и за градския транспорт.  Остават 200 метра, на които състоянието не е толкова критично, от там не минава градски транспорт, но те също се ползват от гражданите и сме наясно, че се нуждаят от ремонт, коментира Енев, като очаква да се намерят средства и за тях.
Проектът за интегриран градски транспорт предвижда обновяване на транспортната система за регулиране на трафика. Тя включва 20 светофарни кръстовища, като уредните бъдат подменени с лед. Те ще консумират толкова електроенергия, колкото в момента харчи само едно от тях, обясни Петър Енев.  Допълнително ще се осигури „зелена вълна” и обследване на трафика, чрез монтиране на датчици на определени места в най-натоварените зони на града. Специализираните коли на Полицията, Пожарната и Спешната помощ, ще разполагат с техника и доближавайки кръстовище, то ще се включва на специален режим, за да им осигури зелена светлина.
Предвиден е нов светофар на ул. „Отец Паисий”, до пазара, на пресечката с ул. „Полк. Дрангов”, като там ще има  регулиране на пешеходното движение с термокамера, като зелената светлина ще се включва при струпване на хора.
Третата стъпка в проекта е регулиране на градския транспорт. На част от спирките ще бъдат монтирани системи за сигнализация. Те ще дават информация на чакащите след колко минути предстои да дойде следващия автобус. В Добрич има 175 спирки, но първоначално ще се обновят около 30-40, в близост до които общината има изнесени касети с електрозахранване.
Окончателните мерки в рамките на проекта  ще станат ясни след подписване на договор с Управляващия орган. Стойността на проектните дейности е около 6-7 милиона лева. Срокът за реализацията му е 36 месеца.
Чрез европейския финансов механизъм , община Добрич работи по проект за обновяване на уличното осветление. По него се предвижда два основни булеварда да бъдат с изцяло подменено осветление. Предвидено е не само подмяна на телата, а възвеждането на енергийно-ефективни мерки, обясни Енев.
Работи се и по проект за продължаване и надграждане на проекта за Младежкия център, като община Добрич е получила одобрение за ресурс от около 400 хиляди евро. Целта е разширяване на достъпа и разнообразяване на дейностите в Младежкия център.
В момента тече процедурата по обществената поръчка за избор на изпълнител за подмяна и изграждане на канализацията на квартал „Рилци”. Одобреното финансиране е около 2 млн. лева, като дейностите не обхващат целия квартал, защото ресурсът е ограничен.  След като бъде избран изпълнител, ще се пристъпи към същинските дейности, обясни Петър Енев.
Работи се още и по проектиране на втора клетка за депото в Стожер, тъй като сегашната ще се запълни до 2-3 години. Цялостното решение е изграждане на завод за изгаряне на битовите отпадъци. Има такъв терен, дано се намерят възможности за реализацията му, каза Енев.
Той сподели, че общината прави опити за възстановяване на протежението на Суха река, което в момента е в критично състояние. Ако получи одобрение, общината ще направи възможното да възстанови максимална част от самата Суха река.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Таланти от вокална школа VoiceRoom Nelly Gregory гостуваха в Дома за стари хора в Добрич
Таланти от вокална школа VoiceRoom Nelly Gregory гостуваха в Дома за стари хора в Добрич
Граждани и институции заедно търсят възможности за решение на обществени проблеми
Граждани и институции заедно търсят възможности за решение на обществени проблеми
6-годишната Магдалена Костадинова от Добрич дебютира на конкурси с първи места (ВИДЕО)
6-годишната Магдалена Костадинова от Добрич дебютира на конкурси с първи места (ВИДЕО)
Времето на 25 април
Времето на 25 април



Яндекс.Метрика