Начало >Добруджа >Регионални

Община Добричка се готви за 50-години фолклорен събор на "Славната канара"

19.06.2018 г. 09:01:32 ч.
/
Община Добричка се готви за 50-години фолклорен събор на "Славната канара"
Община Добричка  се готви за  50 годишния юбилей на фолклорният събор "Песни и танци от слънчева Добруджа", който ще се проведе на 30 юни 2018 г. в местността „Славната канара“ край село Дебрене.
По традиция преди фолклорния събор, община Добричка организира тържествено събрание и празничен концерт, който ще се проведе на 27 юни от 14.00 часа в Драматичен театър“Йордан Йовков“. Ще бъдат връчени 5  плакети за  най-добри те през миналата година в категории:„Най-добро кметство за 2017г.” ,Най-добро населено място с кметски наместник за 2017г.”,„Най- добро училище за 2017г.” „Най- добра детска градина за 2017г.” ,  „Най- добро читалище за 2017г.” ,  За принос в развитието на община Добричка за 2017г. ще бъдат отличени  - Арендатор  2017г., Земеделска кооперация, Земеделски производител, Промишленост  2017г.,  и Домакинство с най-голям принос в разделното събиране на отпадъци за 2017г.
Половин век вече фолклорният събор "Песни и танци от слънчева Добруджа" е ежегоден празник на уникалните, вечно живи и неизчерпаеми в многообразието си фолклорни традиции на Добруджа. Той възниква като спонтанна инициатива на местната културна общественост от с. Стожер и съседните села през пролетните дни на 1968 година в местността „Славната канара” край с. Дебрене. В първите няколко години се обявява като събор – надпяване „В прослава на хайдутството”. Местността е известна като хайдушко сборище на хайдут Пейо Буюклията и дружината му. От 1997 година с решение на Добрички общински съвет, всяка последна събота на месец юни се провежда празникът на община Добричка,  ден в който красивата горска местност край с. Дебрене се оглася от фолклорната магия. Празникът на община Добричка има за цел да съхранява и популяризира добруджанските народни традиции, да стимулира интереса и любовта на поколенията към българското народно творчество. В този празник е вплетен фолклорния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа” и заема достойно място в културния, обществен и исторически календар на общината вече цели 50 години.
От 2006 година е включен в Националния културен календар на България. Във фолклорната проява се представят певчески групи, танцови състави, групи за обичаи,  индивидуални изпълнители на автентичен фолклор и индивидуални изпълнители инструменталисти. На всеки пет години този събор влиза в ролята на кръг за класиране за националния фолклорен събор в Копривщица. За първи път на фолклорния събор ще се даде възможност за участие и на изпълнители на обработен фолклор. Тази година на събора ще се представят и няколко състава и детски групи от Украйна.
В рамките на фестивала, като отделен модул,за първа година ще бъде организиран конкурс „Най-красива народна носия“, в който под формата на ревю ще се представят автентични народни носии. Участниците трябва да представят кратко описание на носиите, от коя област са, начина на изработването им и други интересни факти за тях.
Изпълненията на участниците ще се оценяват от жури, включващо специалисти фолклористи-композитори ,хореографи, етнографи и др.
Ще бъде организирана алея на занаятите, където ще се представят традиционни за българския бит и култура занаяти. Част от цялостната празнична атмосфера ще бъдат и разположените в местността търговски павилиони и търговски обекти.
На 30 юни 2018г. около 2700 участници от цялата страна ще покажат  своите умения като певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, ище изпълняват автентичен и обработен български фолклор. Традиционни участници в годините са от областите: Добрич, София, Шумен, Русе, Силистра, Сливен, Търговище, Ямбол, Варна. Те ще покажат своите умения като певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, и ще изпълняват автентичен български фолклор. Във фолклорната проява ще се представят 82 певчески групи, 22 танцови състава, 9 групи за обичаи, над 80 индивидуални изпълнители и 13 индивидуални изпълнители инструменталисти. Тази година броят на участниците деца и ученици е по-голям.Поздрав към участниците при откриването на събора ще отправят  Детски танцов състав към Народно читалище „Христо Ботев-1941г.“ село Батово, община Добричка.
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
В Шабла засадиха дръвчета във връзка със Седмицата на гората
В Шабла засадиха дръвчета във връзка със Седмицата на гората
Залесяване и почистване на горски територии в област Добрич за Седмицата на гората
Залесяване и почистване на горски територии в област Добрич за Седмицата на гората
Димитър Димитров: Ръст със 7 - 8% на ранните записвания за летния сезон в нашия район (ВИДЕО)
Димитър Димитров: Ръст със 7 - 8% на ранните записвания за летния сезон в нашия район (ВИДЕО)
Съветниците одобриха добавянето на нови обекти в капиталовата програма на Община Добричка за 2024 г.
Съветниците одобриха добавянето на нови обекти в капиталовата програма на Община Добричка за 2024 г.



Яндекс.Метрика