Начало >Добруджа >Регионални

Община Крушари внесе втори проект за реставрация на крепостта Залдапа

15.03.2019 г. 09:15:41 ч.
/
Община Крушари внесе втори проект за реставрация на крепостта Залдапа
Община Крушари внесе в Министерството на културата втори проект за дейности по консервация и реставрация на Епископска базилика №3, крипти в базилики №3 и №4 и епископска резиденция, намиращи се в античната крепост Залдапа, разположена между селата Добрин и Абрит.
Античната крепост Залдапа  е обявена за групова археологическа недвижима културна ценност с категория „национално значение” със заповед на министъра на културата  през 2015г. С решение на Министерски съвет от 2016г. обектът е предоставен на община Крушари за безвъзмездно управление за срок от 10 години.
Новият проект на общината е естествено продължение на   продължаващите вече над пет години проучвателни дейности на крепостта. В експертните дейности по разкриване на античния град са ангажирани български, канадски и френски археолози, студенти от България и Канада.
През 2018г. отново по проект бе изградена защитна покривна конструкция, която да предпази и ограничи влиянието на атмосферните условия върху направените до момента разкопки.
В новият проект, чиято стойност надхвърля 340 000лв., са включени дейности, свързани с консервация и реставрация на основите на епископската базилика, консервационни надзиждания и реставрационни изграждания, които освен опазване на оригиналните зидарии и моделиране на силуетите, ще позволят контролиран достъп на посетителите до атрактивните артефакти.
Новият проект е с висока добавена стойност за развитието на туризма за целия регион. Античната крепост „Залдапа” като обект с национално значение има изключителен потенциал за атрактивна туристическа дестинация. Социализираният обект ще привлече нови туристи, още повече, че проекта е тематично, идейно и концептуално обвързан с изградения Лапидарум в общинския център Крушари, в който са изложени интересни артефакти от Залдапа, както и изработения специално по проекта макет на цялата крепост.

Източник:Община Крушари

Коментирайте
Подобни новини
Каварна посрещна делегация от Асоциацията на европейските столици и градове на спорта
Каварна посрещна делегация от Асоциацията на европейските столици и градове на спорта
24 май в Албена
24 май в Албена
В златни писма тръгна кандидатурата на Каварна за европейски град на спорта за 2020 г.
В златни писма тръгна кандидатурата на Каварна за европейски град на спорта за 2020 г.
Общинският съвет на община Добричка ще заседава на 30 май
Общинският съвет на община Добричка ще заседава на 30 майЯндекс.Метрика