Начало >Добруджа >Регионални

Община Крушари внесе втори проект за реставрация на крепостта Залдапа

15.03.2019 г. 09:15:41 ч.
/
Община Крушари внесе втори проект за реставрация на крепостта Залдапа
Община Крушари внесе в Министерството на културата втори проект за дейности по консервация и реставрация на Епископска базилика №3, крипти в базилики №3 и №4 и епископска резиденция, намиращи се в античната крепост Залдапа, разположена между селата Добрин и Абрит.
Античната крепост Залдапа  е обявена за групова археологическа недвижима културна ценност с категория „национално значение” със заповед на министъра на културата  през 2015г. С решение на Министерски съвет от 2016г. обектът е предоставен на община Крушари за безвъзмездно управление за срок от 10 години.
Новият проект на общината е естествено продължение на   продължаващите вече над пет години проучвателни дейности на крепостта. В експертните дейности по разкриване на античния град са ангажирани български, канадски и френски археолози, студенти от България и Канада.
През 2018г. отново по проект бе изградена защитна покривна конструкция, която да предпази и ограничи влиянието на атмосферните условия върху направените до момента разкопки.
В новият проект, чиято стойност надхвърля 340 000лв., са включени дейности, свързани с консервация и реставрация на основите на епископската базилика, консервационни надзиждания и реставрационни изграждания, които освен опазване на оригиналните зидарии и моделиране на силуетите, ще позволят контролиран достъп на посетителите до атрактивните артефакти.
Новият проект е с висока добавена стойност за развитието на туризма за целия регион. Античната крепост „Залдапа” като обект с национално значение има изключителен потенциал за атрактивна туристическа дестинация. Социализираният обект ще привлече нови туристи, още повече, че проекта е тематично, идейно и концептуално обвързан с изградения Лапидарум в общинския център Крушари, в който са изложени интересни артефакти от Залдапа, както и изработения специално по проекта макет на цялата крепост.

Източник:Община Крушари

Коментирайте
Подобни новини
За десети пореден път Балчик награди своите общественици
За десети пореден път Балчик награди своите общественици
Община Каварна ще засади 200 нови дръвчета в града
Община Каварна ще засади 200 нови дръвчета в града
Избраха финалистите от община Тервел за „Добруджа търси таланти”
Избраха финалистите от община Тервел за „Добруджа търси таланти”
Хиляди добруджанци наблюдаваха конните състезания в Малка Смолница (ВИДЕО)
Хиляди добруджанци наблюдаваха конните състезания в Малка Смолница (ВИДЕО)Яндекс.Метрика