Начало >Добруджа >Общество

Общинският съвет отново не прие Община Добрич да поеме дълг за проекта за нов облик на пазара

27.07.2021 г. 11:24:18 ч.
/
Общинският съвет отново не прие Община Добрич да поеме дълг за проекта за нов облик на пазара
На втора поредна сесия предложението за поемане на дългосрочен дълг от страна на Община Добрич за реализацията на проекта за нов облик на централния пазар и прилежащата му територия, не получи нужната подкрепа в Общинския съвет. При гласуването на докладната  днес в зала, отново само 15 съветници подкрепиха предложението, внесено от кмета Йордан Йорданов.
Намерението на Общината е финансирането на проекта да се извърши чрез финансов инструмент от „Регионален фонд за градско развитие“ АД, като стойността на проектното предложение е 4,860 млн. лева.
 
При представянето на докладната кметът Йордан Йорданов обясни, че я внасят отново, защото правилникът позволява една докладна да бъде разглеждана два пъти в рамките на 6 месеца. Като добри партньори с Фонда на фондовете, искаме те да си формират бюджета до края на годината и искаме санкция от Общински съвет да знаем дали да продължаваме да работим по проекта или ще я отложим за след шест месеца, когато е изтекла финансовата година, посочи Йорданов.
 
Арх. Емилия Добрева отново заяви, че не подкрепя докладната в този й вид. По думите й в публичното пространство са се появили инсинуации за нейна заинтересованост по темата, което предопределяло нейното решение. Надявам се разпространителите на тази откровена неистина да не са в залата, заяви Добрева.
Аз искам да имаме едно привлекателно място за среща на потребителя и производителя на земеделска продукция, но искам това да се случи с оптимални финансови средства и не мога да приема, че техническите проблеми на проекта налагат неговото двукратно увеличаване като стойност. Това говори за недостатък при проектирането му. Проектът трябва да се изготви за конкретната площадка и дадености, а не по принцип. Искам това да се случи но не по този начин и не на всяка цена, заяви Добрева, мотивирайки решението си да гласува против.
Иво Пенчев заяви, че подкрепя становището на арх. Добрева, но не отхвърля потребността от нова визия на пазара. Затова поска ако кредитът не бъде добре, да бъдат заложени средства в капиталовата програма за ремонт на съществуващия пазар.
Проектът не е само сергиите, а прилежащата му територия, която ще бъде облагородена, заяви от своя страна Михаел Игнатов. Оскъпил се е, защото не са били направено проучвания на терена.
 
Съветникът Детелина Николова попита мислено ли е да се използва вариант за финансиране на проекта чрез публично-частно партньорство. Вариантът е коментиран, но смятаме, че е редно пазарът да остане публична –общинска собственост, отговори кметът.

Коментирайте
Подобни новини
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Времето в петък
Времето в петък
Издателство Клет България  провежда  информационно събитие  в Добрич
Издателство Клет България провежда информационно събитие в Добрич
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта  за ЕП и НС
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта за ЕП и НС



Яндекс.Метрика