Начало >Добруджа >Регионални

ОФИЦИАЛНО! РЗИ обяви грипна епидемия в три общини от Добричка област

27.01.2020 г. 17:15:18 ч.
/
ОФИЦИАЛНО!  РЗИ обяви грипна епидемия в три общини от Добричка област
Регионална здравна инспекция- Добрич обявява грипна епидемия в община Добрич - град, община Балчик и община ген. Тошево, считано от 28.01.2020г.
Ежедневният надзор над грипа и острите респираторни заболявания през последните дни показва тенденция за рязко повишаване на заболяемостта и достигане на епидемични нива. Повишава се и броя на лицата, търсещи медицинска помощ в амбулаториите на общопрактикуващите лекари поради симптоми на остри респираторни заболявания и грип. Боледуват лица от всички възрасти. Броят на усложненията също нараства.
С обявяването на грипната епидемия се разпореждат ограничителни мерки в лечебните заведения, касаещи профилактичните и плановите дейности.
Спират се:
детските и женските консултации;
профилактичните прегледи;
профилактичните имунизации;
плановата оперативна дейност;
свижданията в лечебните заведения.Със заповед на директора на РЗИ- Добрич се уведомяват всички общопрактикуващи лекари и ръководителите на болничните лечебни заведения за въвеждане на ограничителните мерки, а на Регионалното управление на образованието -Добрич за създаване на организация за преустановяване на учебните занятия от 28.01.2020г. до 04.02.2020г. включително.
Детските заведения не преустановяват работата си. Медицинските специалисти с помощта на учителите провеждат ежедневен филтър. Откритите болни деца се връщат по домовете. Заболелите лица от персонала на детските заведения не се допускат на работа.
Ежегодното наблюдение над развитието на грипните епидемии показва, че грипът поразява голяма част от населението. Болестта се развива от 24 до 48 часа след заразяване и изисква бързо предприемане на мерки. Грипът е особено опасен за често боледуващи деца и страдащи от системни хронични заболявания от всички възрасти. При тях най-често се развиват усложнения.
Във връзка с това препоръчваме на гражданите:
Ограничете посещенията на масови прояви и на места, на които се събират много хора;
Избягвайте контактите с болни хора;
Спазвайте добра лична и битова хигиена; 
При поява на симптоми, характерни за заболяването:
Веднага се консултирайте с личните си лекари! При грипна епидемия е по-вероятно да сте болни от грип, а не от банална респираторна инфекция;
Не се лекувайте сами! При самолечение, особено при възрастни хора и страдащи от хронични заболявания,често се стига до усложнения;
При неповлияване от провежданото лечение или при влошаване на състоянието, веднага се консултирайте с лекар. Изчакването може да бъде много опасно за вашето здраве.
Хранете се с разнообразна, лека храна и пийте много течности.
Ограничете контактите си с членове на семействата и други хора. 
 

Коментирайте
Подобни новини
Лекарите в болницата в Каварна вземат заплати за ноември.Дарението чака потребление (ВИДЕО)
Лекарите в болницата в Каварна вземат заплати за ноември.Дарението чака потребление (ВИДЕО)
Приключва ремонтът на Дамбата в Балчик (ВИДЕО)
Приключва ремонтът на Дамбата в Балчик (ВИДЕО)
Изложба „Строителите на паметника на Свободата“ откриват в Балчик (ВИДЕО)
Изложба „Строителите на паметника на Свободата“ откриват в Балчик (ВИДЕО)
Вандали потрошиха осветително тяло по алея "Ехо" в Балчик
Вандали потрошиха осветително тяло по алея "Ехо" в БалчикЯндекс.Метрика