Окръжният прокурор: Хората загубиха доверие в полицията

11.04.2016 г. 14:51:38 ч.
/
Окръжният прокурор: Хората загубиха доверие в полицията
В началото на миналата седмица окръжният прокурор Пламен Николов направи отчет на дейността на прокуратурата през 2015 година.
Николов разкритикува остро работата на полицията и изрази своето явно недоволство от нея. „През последните  три години няма подобрение в работата на полицията, няма и отстъпление”, каза той. По думите на прокурора, броят на действително извършените престъпления е много по-висок от регистрираните такива. Причината е, че хората частично или напълно изгубиха доверие в полицията.
Има цели региони в областта като северната част на община Крушари, северната част на община Генерал Тошево и почти цялата община Тервел, в които жителите не са виждали за цяла година полицай в селата или контрол на пътното движение по междуселските пътища. Единственият представител на орган на властта в тези региони са кметските наместници, а присъствие на някакъв правоохранителен орган почти няма. Няма да се примиря с това положение по никакъв начин – категоричен е окръжният прокурор Пламен Николов. 

 
През последните  три години няма подобрение в работата на полицията, няма и отстъпление. Нивото на престъпност остава неприемливо високо. През 2015 година се запазва постоянно ниво на разкриваемост на престъпленията, съобщи Николов.
През 2015 година в ОД на МВР  са регистрирани 2 281 престъпления. От тях 977 са разкрити, което е приблизително 43 процента разкриваемост.
Средната месечна интензивност на престъпленията през 2015 година е била приблизително 83 престъпления на 100 000 жители.
Прокуратурата отчита леко намаляване на интензивността на престъпленията, което се дължи на това, че хората напълно или частично са изгубили доверие в полицията.
По думите на прокурора, броят на действително извършените престъпления е много по-висок от регистрираните такива. Хората отказват да споделят, с който и да е държавен орган, че нещо лошо им се е случило. Този факт е силно изразен в селските райони, в по-отдалечените села. Там, където нямат възможност да отидат до прокуратура, съд или полицейска структура, за да съобщят за случило се престъпление. Има цели региони от областта като северната част на община Крушари, северната част на Генерал Тошево, които са гранични с Румъния, и община Тервел, жителите на които по цяла година не са виждали полицай в селата си, коментира прокурорът.  Не са виждали и контрол на пътното движение по междуселските пътища. Единственият представител на някакъв орган на власт са кметските наместници. Закриването на дежурните стаи също помага в случая. В много населени места на вратата на тези стаи има информация, която гласи, че ако някой има нужда от полиция, трябва да звъни на тел 112.
През последните три години е налице тенденция за намаляване на интензивността на  престъпленията в областта, но нивото на престъпност остава неприемливо високо, категоричен е прокурорът.  
Причините за намаляване на интензивността на престъпленията, според прокурорите в Окръжна прокуратура, са две. Първата от тях е свързана с износа на престъпност, казва Николов и пояснява, че голяма част от криминалния контингент лица са се преместили да живеят в други области на страната или в чужбина. Този факт, обаче, в никакъв случай не е свързан с подобряване работата на полицията, категоричен е окръжният прокурор.  Другата причина е пълната липса на промишленост в областта, което води до липса на заетост и липса на пари у хората.
Тежки престъпления
Тези престъпления засягат пряко личната сфера на всеки, пострадал от такова престъпление. През 2015 година процентът им е 6,09. Умишлените убийства в областта са малко. През годината прокурорите са наблюдавали две досъдебни производства за две умишлени убийства. Статистиката отчита за миналата година регистрирани 5 изнасилвания и 5 блудства.
Цифрите от предходните години са почти същите. Наблюдава се относително постоянно ниво на тежките престъпления против личността, обобщава Пламен Николов.
Кражби и грабежи
Най-много са престъпленията против собствеността, предимно кражби и грабежи. Те са половината от всички регистрирани в областта. По тази причина за прокуратурата те са  структуроопределящи за областта. Намалява броят на регистрираните кражби. Причината отново е липсата на доверие на гражданите в полицията, поради което хората не се жалват, когато им откраднат животните. Никой от потърпевшите не вярва, че полицията ще положи усилия да им намери животните, казва прокурорът.  Представяйки статистиката за кражбите, Пламен Николов изрази неразбиране и удивление от факта, че през последните три години, полицията в Каварна не е в състояние да се справи с кражбите от МПС, паркирани от туристите на паркингите на нос Калиакра, до заведенията в местността „Дълбока” и около „Яйлата”. По този повод прокурор Николов е провел срещи с ръководството на каварненската полиция, но тази година кражбите отново са факт. Очевидно е, че полицаите от това полицейско управление не могат да се справят с кражбите на тези три паркинга и то при отлични условия за контрол, категоричен е Николов.
Наркотици
Успехите на полицията в борбата с разпространение на наркотици са свързани само със задържане на улични търговци на дребно. Няма нито един пресечен канал за внос на дрога на едро. През изминалата година са регистрирани 125 престъпления с наркотични вещества. От тях в съда са внесени 41 досъдебни производства. Прокурорът изрази своето недоволство и от работата на полицията, свързана със задържането на престъпни групи, занимаващи се с разпространение на наркотици.  
За цялата 2015 година в ОД на МВР има само една успешна операция срещу престъпна група за разпространение на наркотични вещества. Няма нито един заловен разпространител на наркотици на едро. Не е пресечен нито един канал за внасяне на  наркотици в областта, коментира прокурорът. При мен идват родители на наркозависими деца, които обясняват какъв е каналът. Незабавно викам ръководството на полицията и предавам получената информация дословно, ясно и точно и въпреки това, пресечен канал за разпространение на  наркотици няма. При мен идват родители, които, при живи деца, са се облекли в черно, коментира Пламен Николов.
Икономически престъпления
През 2015 година са регистрирани 220 икономически престъпления. Нивото на този вид престъпност е почти постоянно през последните три години. На практика има някакво намаление, но това се дължи на продължаващия спад на икономиката в областта, отчита прокурорът.  По-голямата част от престъпленията са свързани с укриване на данъци. За цялата 2015 година от НАП Варна в Добрич са изпратени само две уведомления за укриване на данъци, констатирани по време на проверки. Във връзка с това, след проведена кореспонденция с директора на ТД на НАП Варна, само през първите три месеца на тази година, са получени повече от десет уведомления.
Няма как да има добри резултати в разкриваемостта на икономическите  престъпления, след като в областта има няколко Районни управления, в които няма нито един служител с висше икономическо образование, който да е профилиран в дейността си да противодейства на икономическата престъпност, допълва още в своя коментар на  ситуацията окръжният прокурор.
Пламен Николов коментира продажбата на цигари без бандерол, които се търгуват в района на пазара. Имам усещането, че никой  в полицията не иска да разбере от къде в Добрич идват цигарите без бандерол. Нямам представа, чии интереси се пазят по този начин, каза той. Няма как години наред да се продават цигари без бандерол, а полицията да не знае дали се произвеждат в България, или чужбина. Никой не пресича техния внос, допълва коментара си прокурорът.
Текучество на разследващи полицаи
Една от основните причини за влошаване на  работата в полицията през миналата година  е постоянното текучество на разследващи полицаи. Почти една трета от състава е напуснал, каза по време на отчета си Пламен Николов. Повечето от тях стават адвокати. Причините са ниските заплати, орязаните социални придобивки,  нескончаемите промени в текстовете на закона за МВР, несигурност за техния бъдещ социален статус и изключително лошите условия на труд. Факт са и няколко случая, в които разследващите подават рапорти за преназначаване на оперативна длъжност. Актуалният състав в момента се състои от неопитни служители, на които всичко трябва  да се обяснява, коментира окръжният прокурор.
Разминаване
В доклада на прокуратурата за миналата година е посочено, че през 2015 година са регистрирани  46 грабежа, докато техният брой, който отчита полицията е 33. Оказва се, според думите на окръжния прокурор, разликите са във всяко отношение. Причината за това е начинът на регистрация в съответните системи. Информационната система на прокуратурата регистрира всеки документ, всяко писмо, което влиза в прокуратурата в реално време. По този начин всеки по-старши прокурор може да контролира тези, които са по-долу в йерархията, коментира окръжният прокурор. Докато при полицията регистрационният режим, информационната система и регистрирането на данните и тяхното отчитане става по някакъв необясним за мен начин, добави той. Това е и причината, поради която при формирането на отчетите на прокуратурата, данните на полицията не се вземат предвид, заключи Николов. 
Нелегално преминаване на границата
През 2015 година няма регистриран случай  на преминал и нелегално влязъл в държавата имигрант през морската ни граница, която е външна за ЕС. Това е резултат от рязкото подобряване на работата на гранична полиция.  Докато през 2014 година броят на преминалите лица е над 100. Влизането на българска територия става предимно от Турция. В Граничното полицейско управление в Генерал Тошево, което отговаря за охраната на сухопътната ни граница, през 2015 година има регистрирани 49 опита за нелегално преминаване на границата. Лицата, опитали да влязат на територията на България, са от Сирия, Ирак, Иран, Афганистан, Пакистан, Ливан и различни африкански държави. Районният съд в Генерал Тошево е издал условни присъди на имигрантите и ефективни на трафикантите. Според Пламен Николов, повечето от имигрантите са икономически, a по-малко са тези, които бягат от военни действия.
Над 90 разпитани за наводнението в Добрич
Разследването по делото за наводнението в Добрич продължава. Разпитани са над 90 души.  От тях 59 са от списъка на община Добрич, които са регистрирани като пострадали и претърпели щети от него. Затруднение в работата по делото предизвиква фактът, че част от пострадалите са променили своите адреси, коментира Пламен Николов. Приключила е работата по назначените експертизи: съдебно-техническа, хидрологична и оценъчна. И трите са приложени към делото. Най-много време е отнело изготвянето на хидрологичната експертиза, която изяснява причините, довели до него. Действията по разследването  вече са възложени на следовател, уточни Пламен Николов.  Защото прецених, че то е с фактическа и правна сложност и имам по закон правомощия да го иззема от полицията и да го възложа на Окръжния следствен отдел, поясни Николов. Следователят дава ежеседмични отчети на наблюдаващия прокурор за темпа на извършените действия по него. Делото трябва да приключи до есента. 
 
 
 
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика