Начало >Добруджа >Криминални

Окръжният съд в Добрич допусна предаване на български гражданин, разследван в Германия за сводничество

20.02.2019 г. 12:50:37 ч.
/
Окръжният съд в Добрич допусна предаване на български гражданин, разследван в Германия за сводничество
Окръжният съд в Добрич допусна предаване на български гражданин на германските власти в изпълнение на издадена спрямо него Европейска заповед за арест. Искането за предаване на 20-годишния Д.А. от село Карапелит е с цел провеждане на наказателно преследване срещу него за 2 престъпления, квалифицирани по немското законодателство като сводничество и принудително склоняване към проституция. Европейската заповед за задържането му е била издадена на 17 януари т.г., а на 6 февруари той е бил задържан у нас.
         Според постъпилата в Окръжния съд информация потърпевша от деянието е българска гражданка от друго добричко село, която била принуждавана да проституира в град Бремерхафен от края на 2017г. до 28 януари 2018 година. На ден тя печелела от 150 до 500 евро, като била заставяна да предава всички спечелени пари на задържания. Немските власти твърдят, че жената била удряна или заплашвана с насилие, когато заявявала, че не иска повече да работи като проститутка. Въпреки това в края на януари 2018г. тя избягала и се свързала с местната полиция.
         Пред Окръжния съд в Добрич задържаният даде съгласие доброволно да бъде предаден на немските власти за провеждане на наказателно производство срещу него. Той декларира, че не се отказва от принципа на особеността, което означава, че в Германия не може да бъде разследван и съден за друго престъпление, освен за посочените в Европейската заповед за арест. Максималният размер на наказанието, което немското законодателство предвижда за такива престъпления е 10 години „лишаване от свобода“.
         Германските власти са предоставили гаранции, че след изслушването на 20-годишния добруджанец, ако бъде признат за виновен и осъден, при негово желание, той ще бъде върнат обратно в България за по-нататъшно изпълнение на присъдата.
         Съдебният състав разпореди мъжът да бъде приведен в затвора във Варна до фактическото му предаване на германските власти.          Постановеното от Окръжния съд решение е окончателно и не подлежи на обжалване.
Източник:Пресцентър Окръжен съд

Коментирайте
Подобни новини
Пътните полицаи задържаха мъж, шофирал под въздействие на  бензодиазепин
Пътните полицаи задържаха мъж, шофирал под въздействие на бензодиазепин
Челен сблъсък с пострадали в района на Пети километър
Челен сблъсък с пострадали в района на Пети километър
Трима водачи задържани в неделния ден заради употреба на алкохол
Трима водачи задържани в неделния ден заради употреба на алкохол
Пешеходка е била блъсната на пешеходна пътека в Добрич
Пешеходка е била блъсната на пешеходна пътека в Добрич



Яндекс.Метрика