Оранжерийните производители в областта затварят, защото не издържат на високите цени на енергоносителите (ВИДЕО)

18.01.2022 г. 10:33:42 ч.
/
Оранжерийните производители  в областта затварят, защото не издържат на високите цени на енергоносителите (ВИДЕО)
Високите цени на енергоносителите изправиха пред сериозни трудности производителите на оранжериийни зеленчуци у нас, защото по-голяма част от тях се отопляват с газ, а други с пелети, чиято цена също  скочи поне два пъти. Това коментира за Медийна група  „Добруджа”  Росен Георгиев  от „Агростан” ООД.
По думите му за да се отговори на този  ценови скок краставиците трябва да се продават на цена от 6.00 лева. „ Проходите ми са 800 лева, а разходите 1 300 лева. Това е причината поради която голяма част от колегите се принуждават да затворят временно, докато се изясни ситуацията и цените се стабилизират”, казва той. „Загубите са много големи, за да си позволим заради социалният ефект да продължим да работим”, категоричен е производителят.  Големите оранжерии на територията на областта са 7, но единствената, която продължава да работи, е неговата. Останалите са затворили в очакване на по-топлото време, когато разходите за отопление са по-ниски, но пък и цените на зеленчуците също падат. Сериозен проблем за производителите на оранжерийни зеленчуци остава нелоялната конкуренция. Евтиният внос  от Гърция и Турция усложнява допълнително и без това тежкото положение, предизвикано от безпрецедентно високите цени на енергоносителите и  усложнената епидемична  обстановка.
Росен Георгиев е убеден, че мерки, които да подпомогнат бранша има и те са вързани с обратното начисляване на ДДС, финансова помощ за отопление и други подобни. Той се надява такива да бъдат предприети след гласуване на държавния  бюджет.

Репортаж на Даниела Русева и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Оптимизирайте бизнеса си с Visa
Оптимизирайте бизнеса си с Visa
Земеделското министерство готви промени в Закона за арендата
Земеделското министерство готви промени в Закона за арендата



Яндекс.Метрика