Начало >Добруджа >Криминални

Осъдиха млад шофьор от крушарско село, причинил по непредпазливост телесна повреда на спътника си

23.01.2019 г. 11:35:33 ч.
/
Осъдиха млад шофьор от крушарско село, причинил по непредпазливост телесна повреда на спътника си
19-годишен младеж, причинил по непредпазливост средна телесна повреда при пътнотранспортно произшествие, е осъден окончателно на 6 месеца лишаване от свобода - условно, с 3-годишен изпитателен срок. Той е лишен и от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 година и 6 месеца. Присъдата срещу него е постановена от Районен съд - Тервел и беше изцяло потвърдена от състав на Окръжен съд - Добрич.
19-годишният Х.Б. от с. Ефрейтор Бакалово, е признат за виновен в това, че на 12 януари 2018 г., около 21.35 часа, по път в община Тервел, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил счупването на дясната бедрена кост на пътник в автомобила. По делото е установено, че младежът е шофирал след употреба на алкохол и с превишена скорост - около 110.09 км/ч, при разрешени 90 км/час. Той е нарушил правилата за движение само два дни, след като е получил свидетелство за управление на МПС.
         В деня на инцидента, в село Ефрейтор Бакалово, в компанията на пострадалия, подсъдимият изпил 1 кен бира от 500 мл. Тъй като магазинът в селото вече бил затворен, двамата решили да отидат до село Балик, за да си купят още бира, която смятали да консумират, след като се приберат. Считайки че не е повлиян от изпитото количество алкохол, подсъдимият предложил да пътуват с новопридобития от него лек автомобил. Произшествието възникнало, когато двамата поели обратно към село Ефрейтор Бакалово. Движейки се с несъобразена скорост, подсъдимият не забелязал наличието на ляв завой на пътя, загубил управлението над колата и се блъснал в крайпътно дърво. Незабавно след инцидента той се обадил на телефон 112 и на мястото пристигнал медицински екип и полицейски служител. Констатирано било, че пострадалият е със счупен десен крак, което впоследствие довело до трайно затруднение на движението му за период от около 4-5 месеца. Водачът бил тестван за употреба на алкохол, като дрегерът отчел съдържание от 0.75 промила алкохол в издишания въздух.
На първа инстанция 19-годишният е бил осъден в условията на съкратено съдебно следствие, след като е признал вината си и всички факти, изложени в обвинителния акт. Впоследствие той е обжалвал постановената присъда с искане да бъде редуциран размерът на наказанието лишаване от право да управлява МПС, тъй като не били отчетени всички смекчаващи отговорността му обстоятелства. Съдебният акт в останалата му част не е атакуван.
         Окръжният съд прецени обаче, че санкция е справедлива и би следвало да въздейства в достатъчна степен предупредително върху дееца и да го превъзпита към спазване на правилата за движение по пътищата.
         Младежът е осъден да плати и направените по делото разноски в размер на 1169.48 лева.
         Решението на Окръжен съд - Добрич е окончателно и не подлежи на обжалване. 
Източник:Пресцентър Окръжен съд

Коментирайте
Подобни новини
Съдът  потвърди присъда за кражба на цигари от павилион в Добрич
Съдът потвърди присъда за кражба на цигари от павилион в Добрич
Задържаха извършител на две взломни кражби на цигари от търговски обекти в Добрич
Задържаха извършител на две взломни кражби на цигари от търговски обекти в Добрич
Шофьор, употребил алкохол, се преобърна с колата си в крайпътна нива
Шофьор, употребил алкохол, се преобърна с колата си в крайпътна нива
Задържаха мъж за опит за палеж на търговски обект в Балчик
Задържаха мъж за опит за палеж на търговски обект в Балчик



Яндекс.Метрика