Начало >Добруджа >Общество

От Областна администрация с пояснения за поисканото от ВиК Добрич поскъпване на водата

16.01.2018 г. 15:39:39 ч.
/
От Областна администрация с пояснения за поисканото от ВиК Добрич поскъпване на водата
Във връзка със засиления обществен интерес относно внесеното в Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ предложение от „ВиК Добрич“ АД, за повишение на цената на водата, от областна администрация поясняват следното:
         Съгласно съществуващата нормативна уредба водният оператор има задължение да информира Асоциацията по ВиК /АВиК/, на чиято територия е оператор, за подготвения бизнес план за срок от пет години, който включва дейности на дружеството, инвестиции и цена на услугите за доставяне на вода, пречистване и отвеждане на канализационни води.    Както е известно, членове на АВиК са всички общини на територията на област Добрич и държавата, представлявана от Областния управител. Водното дружество с изпълнителен директор инж. Петър Калчев, съгласно изискванията, разработи бизнес план за периода 2017-2021 г., който бе предоставен за разглеждане, обсъждане и гласуване от Общинските съвети на всички общини в областта. Бизнес планът на „ВиК Добрич“ АД  бе разгледан на заседание на АВиК и одобрен с Решение № 3-1/16.08.2016 г. Одобреният от АВиК бизнес план, ВиК операторът внесе в КЕВР, откъдето многократно бе връщан, като последно Регулаторът със свое решение №БП-Ц-19/13.10.2017 г. върна отново бизнес плана със задължителни указания за преработване по четиринадесет точки. Съгласно Правилника за организацията и дейността на Асоциацията по ВиК, изпълнените от водното дружество предписания на КЕВР са изпратени до всички кметове и председатели на Общински съвети в област Добрич. Областният управител, в качеството си на председател на АВиК, своевременно уведоми за последните промени МРРБ и МОСВ, откъдето се чака становище на експертите.
         КЕВР е независим орган и междувременно определи дата за провеждане на обществено обсъждане – 15.01.2018 г. В заседанието участие взеха представители на двете синдикални организации, Омбудсмана на Република България и експерти. Дискутирани и обсъдени бяха по години предложенията на дружеството, залегнали в бизнес плана.
         Водата и състоянието на водното дружество винаги са били чувствителна тема за добруджанци. Областният управител обръща сериозно внимание на проблема и съвместно със заинтересованите страни се търсят конструктивни решения. Темата е част от въпросите, които постъпват като  проблеми на гражданите в приемните дни на Областна администрация.
         До момента АВиК среща разбиране и полага максимални усилия съвместно с МРРБ за подобряване икономическото състояние на дружеството-оператор. Нееднократно Областният управител е водил разговори с ресорните заместник-министри. Състоянието на „ВиК Добрич“ АД е дискутирано при срещи на Областния управител с министрите на МРРБ и МОСВ и народните представители.
         КЕВР обяви, че на 07.02.2018 г. ще даде окончателно решение за област Добрич.
Източник:Областна администрация

Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в петък
Прогноза за времето в петък
ОИЦ-Добрич се включи в провелата се днес трудова борса в сферата на туризма
ОИЦ-Добрич се включи в провелата се днес трудова борса в сферата на туризма
Ученици от Добрич се запознаха с трудовите правоотношения по време на лекция в Окръжен съд
Ученици от Добрич се запознаха с трудовите правоотношения по време на лекция в Окръжен съд
50 фирми на „Пчеломания” от днес до събота в Добрич (ВИДЕО)
50 фирми на „Пчеломания” от днес до събота в Добрич (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика