От тези 11 бизнес училища са излезли най-добрите мениджъри в света

11.06.2015 г. 14:21:17 ч.
/
От тези 11 бизнес училища са излезли най-добрите мениджъри в света
Кои са топ бизнес училищата, които раждат най-много шефове в големи европейски компании

Списъците на топ бизнес училищата обикновено включват редица фактори - като таксата за обучение, академичната слава на учреждението и репутацията му сред работодателите. Но кои се славят с най-добро име за реализирането на своите ученици в най-големите компании в Европа?

Изданието Business Insider е изготвило списък на база на данните за главните изпълнителни директори в най-големите публични дружества във всяка от петте най-големи икономики в Европа. Това означава компании, които са включени в английския борсов индекс FTSE 100, френския CAC 40, немския DAX, испанския Ibex 35 и италианския FTSE MIB. Това прави общо 245 фирми.

Ето кои са бизнес университетите и бизнес училищата, които са произвели най-много главни изпълнителни директори в най-важните и големи компании в Европа:

11. Университета „Бокони" (Bocconi University)


Директорите на две значителни италиански компании - Atlantia и Pirelli, са посещавали „Бокони". Университетът редовно е оценяван като един от най-добрите в Европа и най-добрия в Италия.

10. IE Business School


Основан като Instituto de Empresa през 1973 г., IE Business School е едно от най-високо класираните бизнес училища в Испания. От него излизат главните изпълнителни директори на две основни испански компании.

9. Бизнес училището на Колумбийския университет (Columbia Business School)


Това е едно от най-престижните училища в САЩ. Колумбия е обучавала изпълнителни директори на компании, които са вписани в големите испански и английски индекси.

8. Келог училище по мениджмънт, част от Северозападния университет (Northwestern University's Kellogg School of Management)

Това е друго американско училище, което е произвело топ изпълнителни директори както в английски, така и в немски фирми.

7. Училището по мениджмънт Кранфилд (Cranfield School of Management)


Въпреки че е едно от най-малко известните учебни заведения, училището по мениджмънт Кранфилд е обучило двама главни изпълнителни директори от FTSE 100, включително и шефа на Barclays Антъни Дженкинс.

6. Hautes Etudes Commerciales de Paris (HEC)


Често е класирано сред най-добрите бизнес училища в света и е родило двама изпълнителни директори на компании от индекса FTSE 100.

5. Бизнес училището на Чикагския университет (The University of Chicago Booth School of Business)


Бизнес училището бие много от най-престижните училища в Европа. Трима изпълнителни директори са учили в Чикаго, включително шефовете на Commerzbank и Banco Santander.

4. Училището „Уортън" към Университета на Пенсилвания (The Wharton School of the University of Pennsylvania)


Това училище се класира изключително високо, като негови възпитаници са двама главни изпълнителни директори в големи френски компании и двама CEO-та на английски фирми.

3. ИЕСЕ (IESE)


IESE е доминиращо бизнес училище в Испания. Четири от основните 35 компании на испанския борсов индекс имат главни изпълнителни директори с магистърска степен по бизнес администрация или еквивалент от IESE, както и една английска фирма, вписана в борсовия индекс.

2. Бизнес училището към университета „Харвард"


Бизнес училището е най-високо поставеното учебно заведение извън Европа. Седем CEO-та са се обучавали там, представляващи английски, немски и италиански компании.

1. INSEAD


Най-доброто френско бизнес училище абсолютно доминира списъка - с 12 главни изпълнителни директори от най-големите компании в Европа, които са се обучавали в него. Това е почти двойно повече от най-близкия му съперник в класацията.
Снимка:images.ibox.bg
Източник:Община БАЛЧИК

Коментирайте
Подобни новини
Гръцкият газов доставчик DEPA отива на арбитраж с руската "Газпром" относно цените на синьото гориво
Гръцкият газов доставчик DEPA отива на арбитраж с руската "Газпром" относно цените на синьото гориво
Икономиката на САЩ нарасна с 3,4% през последното тримесечие на 2023 г.
Икономиката на САЩ нарасна с 3,4% през последното тримесечие на 2023 г.
През 2023 г. на Острова са направени повече статуи на живи хора, отколкото на починали
През 2023 г. на Острова са направени повече статуи на живи хора, отколкото на починали
Разходите за труд в ЕС през 2023 г. варират от 9 евро на час в България до 54 евро в Люксембург
Разходите за труд в ЕС през 2023 г. варират от 9 евро на час в България до 54 евро в Люксембург



Яндекс.Метрика