Начало >Добруджа >Общество

Отбелязваме Международният ден на доброволеца

05.12.2020 г. 10:17:00 ч.
/
Отбелязваме Международният ден на доброволеца
 Областният съвет на БЧК-Добрич приветства всички доброволци с Международния ден на доброволеца и пожелава много здраве и успехи в избраният от тях път на доброволчеството! Този поздрав отправя д-р Артюн Еринозов - Директор на Секретариата на Областния съвет на БЧК- Добрич.

През 1985 г. ООН обяви 5-ти декември за Международен ден на доброволеца и оттогава на тази дата световната общественост отдава признание на хората, които с безвъзмездния си труд спомагат за развитието на обществото и на своята общност, подкрепяйки всички хора, които имат нужда от помощ и съчувствие в тежък за тях момент.
Доброволците безспорно са най-ценния капитал на червенокръсткото движение, защото именно чрез тях става практическото осъществяване на всички доброволчески намерения при спазване на основните червенокръстки принципи. Наред с това, доброволчеството  култивира и стимулира проявата на човешки добродетели, в основата на които стоят солидарността и съпричастността, водят до придобиване на обогатяващ опит, създават условия за развитие на социални умения и компетентност у всяка една личност.
В съвременния свят все по-често сме свидетели на различни природни и социални катаклизми, които ни изправят пред нови предизвикателства, в т.ч. и COVID-19. За да изпълни своята мисия и стратегическите си цели в тези условия, Международното червенокръстко движение полага усилия да разшири и укрепи своята мрежа от доброволци, чиято дейност е в основата на бързата и адекватна реакция на организацията за подпомагане на пострадалото население, за съхранение на неговото достойнство и възстановяване на нормалния му начин на живот.
Традиционно Добричката областна червенокръстка организация е силна благодарение на доброволците на БМЧК и БЧК. Няма дейности и програми, в които активността на доброволците да не е проявена, благодарение на които са постигнати  и се постигат отлични резултати. 
През тази година отбелязваме юбилей на Доброволческия екип за реакция при бедствия, авари и катастрофи (ДЕРБАК) Добрич. Навършиха се 20 години от сформирането на екипа. През 2000 година ентусиасти тогава младежи, поставиха началото на първото в страната (извън София) формирование към Областният съвет на БЧК Добрич. Сега същите младежи и девойки са в зряла възраст, натрупали опит и преминали през различни ситуации, в които тяхната помощ е била своевременна и успешна, насочена към хора попаднали в криза – породена от природни бедствия или други външни причини.  Ентусиазмът им е все същият, както и готовността и желанието им да помагат на всеки в нужда!
 
Снимка:dama.bg

Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в неделя
Прогноза за времето в неделя
На Акатистна събота много добричлии се помолиха пред иконата на Божията майка
На Акатистна събота много добричлии се помолиха пред иконата на Божията майка
В Младежкия център се откри шестото издание на конкурса „Науката на живо”
В Младежкия център се откри шестото издание на конкурса „Науката на живо”
Автобус, пътуващ за Добрич, се обърна в Турция
Автобус, пътуващ за Добрич, се обърна в Турция



Яндекс.Метрика