Отец Петър: Православието ще ни съхранява през вековете като българи

28.11.2016 г. 09:50:13 ч.
/
Отец Петър:  Православието  ще ни съхранява през вековете като българи
По повод кризата с бежанците  Светият синод отново излезе с официално обръщение. Често обвинявана в пасивност, Българската православна църква за пореден път изрази категоричната си позиция и призова да не се допускат повече бежанци в страната ни. Потърсихме за коментар Отец Петър от Добричката църковна епархия.
 
- Отче, обръщението, с което излезе Светият синод  по отношение на бежанската криза, не е ли закъсняло?
Бежанският проблем не е от скоро, не е от вчера. Светият синод намери време и излезе с обръщение, което е много важно за всички православни християни. Темата за бежанците е болна за всеки православен християнин. Светият синод ни напомня последната заповед на Исус Христос и това е да се обичаме едни други. Призивът  на Светия синод е да уважаваме тези хора и да им помагаме с каквото можем. Любовта на Бог е безрезервна и нашата любов трябва да бъде такава. Българският народ е  изначално  православен. Православието ни е съхранило до днес и ще ни съхранява през вековете като българи, и като истински православни християни.
 - Каква е Вашата интерпретация  на тезата, която защитава Светият синод?
 Войната, която предизвика тази бежанска вълна, е много странна, защото ние знаем, че много от бежанците са сирийци и афганистанци. Когато чуя държавата Сирия, знам, че там се е зародило християнството. А в момента наблюдаваме вълна, в която няма православни, а само мюсюлмани. Светият синод задава много интересен въпрос на управляващите в оставка: Това религиозно пречистване ли е? Кой може да даде отговор на този въпрос? Доказано е, че тук са дошли хора с цел да убиват и го правят в името на някаква свещена война. Какво означава свещена война?  Кой е този Бог, който проповядва омраза, смърт? Няма такъв Бог. Бог е  един на целия свят и той проповядва любов. И ние трябва да се вслушаме в неговите думи и да проповядваме същото. Да живеем в мир и спокойствие. Затова тази война трябва да се прекрати час по-скоро. Тези държави, искащи световен ред чрез война, трябва да променят мирогледа си и да се вслушат във всичко, което се случва в световен мащаб. Свидетели  сме на интересни избори на различни личности, които застават начело на страните. И тези хора искат промяна, искат мир и спокойствие. Искат  техните деца да излизат и спокойно да ходят на училище, да учат… Това призовава Светият синод в обръщението си.
Религиозно прочистване… Факт е, че в Сирия са убити много православни християни. Това бе лансирано в медиите, интернет пространството. На тях им се поставят срокове  за 24 часа да сменят религията си, ако не, ще последва смърт. Аз смело мога да кажа, че православната църква се радва на много новомъченици. В 21  век да прочистваш и да отнемаш свободната воля на човек, която му е дадена свише, е нелепо. Затова не можеш да имаш причина да убиваш човек, свободно изповядващ православието, което винаги е било чисто. И никога не е проповядвало омраза срещу мюсюлмани, или други религии.
 - Мислите ли, че това е краят на света?
В Библията съществува така наречения Апокалипсис на свети Йоан Богослов, където ясно е описано какво ще се случи до края на света, до идването на Христос, защото всеки един православен християни очаква второто пришествие. Дори апостолите са го очаквали и са смятали, че то ще дойде по тяхно време. Но се оказва, че 2016 години по-късно то все още не се е случило. Ние вървим към този край на света, защото всяко начало има своя край. А Христос е обещал, че ще дойде като съдия, за да съди и живи, и мъртви.  Ние на това разчитаме -  на второто възкресение, на този вечен живот, който ни обещава Христос. Там свети Йоан Богослов описва една война, в която има много кръв. Вижда огромни животни в небесата, които не е успял да опише с нашата лексика днес, но той го е видял…
- И това е войната, която се води в момента?
 Аз не съм човек, който трябва да тълкува Евангелието. Но, според мен, ако се разгранича от мнението на Светия синод, бих казал, че ние наистина отиваме към този край на света. Това не трябва да ни плаши. Напротив, трябва да се замислим за нашия личен живот. Да ни накара да събудим в себе си милостта, милосърдието, любовта. Ако не го направим, ако  събуждаме омразата у нас, злобата, което е много лесно. Едва ли всички от бежанците  са тук с цел да ни обиждат, нагрубяват или тероризират.
- Говорите за толерантност, но много добре знаете, че не всяко действие търпи толерантно отношение. Не може да бъдем толерантни към някого, който пали трибагреника на страната.
Всеки, който поругава символи, трябва да понесе наказание. Със силата на закона трябва да се съдят тези хора, които го правят.  
Българският народ е преживял петвековно робство. Преживял е гонения от църквата в най-новата ни история. Хората в Харманли доказват и защитават цялата държава и православието.  Църквата застава зад православните християни с цялата си сила и мощ.  Светият синод, в лицето на патриарха и митрополитите, няма да застане зад някого, който поругава символи на нашата страна.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика