Откриването на европредседателството: концерт, протести и блокирани улици

11.01.2018 г. 09:00:55 ч.
/
Откриването на европредседателството: концерт, протести и блокирани улици
С официална церемония и концерт в Народния театър "Иван Вазов"тази вечер ще бъде открито българското председателство на Съвета на Европейския съюз. В София пристигат лидерите на Съвета на Евросъюза - Доналд Туск, и на европарламента Антонио Таяни, както и всички членове на Еврокомисията, начело с Жан-Клод Юнкер. От българска страна в церемонията ще участват шефът на парламента Цвета Караянчева, президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов и министрите от кабинета му, представители на различните власти.
Събитието ще бъде съпроводено от две шествия и седем протестни митинга по различни теми. Те, както и засилените мерки за сигурност около гостите, се очаква да доведат до сериозни затруднения при движение в центъра на столицата, особено във вечерните часове.
Заради придвижването на делегациите между летището, НДК и Народния театър, периодично ще се спира движението по булевардите "Брюксел", "Цариградско шосе" и България. От сряда в района на театъра е забранено паркирането и преминаването на автомобили, като ограниченията ще останат до късно вечерта на 12 януари. 
Осигуряването на сигурността на гостите на официалното откриване и участниците в протестните прояви, мобилизира столичната полиция. От СДВР отказаха да съобщят колко полицаи ще бъдат ангажирани с охрана на събитията в четвъртък, но подчертаха, че те ще са достатъчно.
Първият за деня митинг ще е между 11 и 13 ч. пред парламента. Той ще е в подкрепа на"Истанбулската конвенция". Заради него ще бъде затворен бул. "Цар Освободител" от Софийския университет до ул. "Георги Раковски".
Също в 11 ч, в градинката между Софийския университет и парламента, е началото и на протестния митинг за правата на пенсионерите, организиран от Софийски социален форум. Обявената продължителност е един час.
Началото на митинга на Гражданска инициатива за Суверенитет на България и държавите по света е в 17 часа, а заявената продължителност е два часа. Протестиращите искат закриване на "Колониалния ЕС" и създаване на нов Съюз на суверенни европейски държави. Сборният пункт е на площад Александър Невски, като амбицията на организаторите е да направят факелно шествие до парламента. От Столична община обаче са дали разрешение само за митинг, но не и за шествие. Проблемът може да се реши и от само себе си, тъй като до 22 часа снощи, във "Фейсбук" групата на проявата, присъствие бяха заявили по-малко от 40 души.
Между 16.30 и 19 часа полицейските синдикати ще организират мини-митинги по пътя на еврочиновниците от летището до центъра. Организатор е Синдикалната федерация на служителите в МВР. Първият сборен пункт е на спирката на "Окръжна болница", а вторият е на Орлов мост.
Третият протест ще е вечерта пред Телефонната палата на ул. "Гурко". В протестите могат да участват само служителите на реда, които са почивка.
Най-затруднено ще е движението между 18 и 19 ч.
Тогава тръгват две отделни шествия, които ще минат по ключови пътни артерии в центъра на София и ще са най-масовите протестни прояви.
В 18 ч., от ъгъла на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий", тръгват поддръжниците на разширяването на ски зоната в парк "Пирин". Тяхното шествие под наслов "Искам да карам ски"ще приключи на пл. "Св. Ал. Невски" с концерт (виж маршрута на картата). Сред обявените изпълнители са шампионите по бийтбокс Skiller & Atesh, брейкденсърите от Pachoville Crew и Sofia City Breakers. Елица Тодорова, братя Пищолски, Тита и DJ Sprite.
Организаторите рекламират участието на популярни личности от спортните среди. Сред заявилите подкрепа за инициативата са Христо Стоичков, Любо Ганев, Мария Гроздева, Наско Сираков, Петър Попангелов, Радослав Янков, Ирина Никулчина, Лъчезар Танев, Димо Тонев, Томас Лафчис, Илиана Раева и други.
В 18.30 ч. пред паметника на "Патриарх Евтимий" се събират противниците на строежите в парка. Тяхното четвърто по ред шествие "Спаси Пирин", този път ще мине по различни точки и улици, тъй като обичайният им сборен пункт и маршрут сега са заявени от контрапротестиращите. Днес природозащитниците ще поемат по бул. "Васил Левски", ул. "Гурко", покрай сградата на Европейската комисия на ул. "Г.С. Раковски", бул. "Патриарх Евтимий" и ще приключи пред войнишкия паметник в градинката пред НДК.
Шествието има разрешение да стигне до пл. "Руски паметник", но не е ясно дали ще бъде изминат целият маршрут. Причините за недоволството на природозащитници и гражданите е решението на кабиента от края на миналата година, което отваря възможност за строителство на големи нови площти от територията на национален парк "Пирин" с няколко корекции в неговия план за управление. Решението погазва Закона за защитените територии и Европейската директива за природните местообитания, застрашава едно от най-ценните природни места в България и дава зелена светлина за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в Пирин, подчертават протестиращите. Идентични протести в защита на Пирин ще има паралелно в още 16 града в страната, както и в Лондон и Брюксел.
Също в 18.30 ч. на Попа е заявен и протест под наслов "Граждани срещу произвола на частните съдебни изпълнители".
От СДВР препоръчаха на софиянци да избягват центъра. Като най-удобен транспорт през деня се очертава метрото, което не се влияе от задръствания и затворени улици.
Снимка:static.economic.bg
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Служебният кабинет осигури пълния размер на „украинската помощ“ за земеделските стопани
Служебният кабинет осигури пълния размер на „украинската помощ“ за земеделските стопани
На 26 април започва изплащането на великденските добавки за пенсионери
На 26 април започва изплащането на великденските добавки за пенсионери
Последен ден за регистрация на партии и коалиции за изборите 2  в1
Последен ден за регистрация на партии и коалиции за изборите 2 в1
ЦИК: 10 партии и 8 коалиции са подали документи досега за участие в изборите
ЦИК: 10 партии и 8 коалиции са подали документи досега за участие в изборите



Яндекс.Метрика