Начало >Добруджа >Общество

Отворено писмо срещу увеличението на цената на водата в Добрич

13.01.2018 г. 12:04:19 ч.
/ ИА Добруджа
Отворено писмо срещу увеличението на цената на водата в Добрич
Отворено писмо с искания подготвят гражданите, преди простеста срещу увеличението цената на водата в Добрич и областта. Писмото е адресирано до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, до Омбудсмана на Републиката Мая Манолова, до Комисията за енергийно и водно регулиране, до Областния управител на област Добрич и до Община Добрич. Исканията са за смяна на борда на директорите на анкционерното дружество, смяна на изпълнителният директор инж. Тодор Гикински и прозрачност при управлението на водното дружество в областта. Подателите смятат и увеличаването на цената на водата за неоснователно. Това те ще покажат и на протеста утре от 11:00 пред Областната управа в Добрич. Протестът е под наслов "И стотника е много!"

Ето и пълният текст на писмото: 
"До 
МРРБ 
КЕВР
Омбудсмана на Република България 
Област Добрич 
Община Добрич 
Управител ВиК Добрич

ИСКАНЕ
от гражданите на гр.Добрич и Област Добрич

Уважаеми Госпожи / Господа,
С настоящото искане ние, гражданите на Добрич и област Добрич, Ви уведомяваме, че сме твърдо против планиранираното увеличение на цената на водата в гр.Добрич и областта.
Настояваме за следното:

1. Да не се увеличава цената на водата!
Цената на водата в област Добрич в момента е 2.96 лв. и е една от най-високите в страната. Загубите по водопреносната мрежа на ВиК дружеството в Добрич възлизат на рекордните 85%. Загуби, които се налага отново ние да плащаме. В същото време качеството на водата е лошо и не се препоръчва за пиене, което налага всяко домакинство да отделя допълнителен финансов ресурс за закупуването на питейна вода от търговската мрежа. Ежемесечно към личните ни водомери се начисляват и допълнителни кубици от т.нар. общи водомери и сметките ни са изключително високи. С оглед на всичко това сме на мнение, че увеличението на цената на водата до 3.28 лв. е напълно неоснователно.

2. Оставка на Управителя на ВиК Добрич Тодор Гикински и членовете на Борда на Директорите - Мария Тодорова,Саркис Караджиян, Детелина Николова. 
Новото ръководство на ВиК Добрич АД не показа през изминалите месеци от назначаването си, че е в състояние да се справи с оздравителните мерки за най-задлъжнялото и проблемно ВиК дружество в България. Авариите зачестяват, липсата на вода е почти ежедневна, а информацията, която ни се подава от дружеството е незадоволителна. Не сме съгласни с масовото освобождаване на работниците в дружеството и назначаването на други от страната. Една компрометирана вече фигура като инж. Тодор Гикински, според нас, не е експертът, който би могъл да подобри състоянието на управляваното от него дружество, както и на услугата, която то предоставя на гражданите.

3. Да се сформира екип от местни специалисти за изготвянето на оздравителен план на дружеството. Да се спазва плана до неговото удовлетворително, за гражданите, и окончателно изпълнение.

4. Да има прозрачност по време на изпълнението на бизнес плана.

5. Участие и допитвания до гражданите на гр.Добрич и област Добрич."

Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в неделя
Прогноза за времето в неделя
На Акатистна събота много добричлии се помолиха пред иконата на Божията майка
На Акатистна събота много добричлии се помолиха пред иконата на Божията майка
В Младежкия център се откри шестото издание на конкурса „Науката на живо”
В Младежкия център се откри шестото издание на конкурса „Науката на живо”
Автобус, пътуващ за Добрич, се обърна в Турция
Автобус, пътуващ за Добрич, се обърна в Турция



Яндекс.Метрика