Начало >Добруджа >Общество

Отворено писмо срещу увеличението на цената на водата в Добрич

13.01.2018 г. 12:04:19 ч.
/
Отворено писмо срещу увеличението на цената на водата в Добрич
Отворено писмо с искания подготвят гражданите, преди простеста срещу увеличението цената на водата в Добрич и областта. Писмото е адресирано до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, до Омбудсмана на Републиката Мая Манолова, до Комисията за енергийно и водно регулиране, до Областния управител на област Добрич и до Община Добрич. Исканията са за смяна на борда на директорите на анкционерното дружество, смяна на изпълнителният директор инж. Тодор Гикински и прозрачност при управлението на водното дружество в областта. Подателите смятат и увеличаването на цената на водата за неоснователно. Това те ще покажат и на протеста утре от 11:00 пред Областната управа в Добрич. Протестът е под наслов "И стотника е много!"

Ето и пълният текст на писмото: 
"До 
МРРБ 
КЕВР
Омбудсмана на Република България 
Област Добрич 
Община Добрич 
Управител ВиК Добрич

ИСКАНЕ
от гражданите на гр.Добрич и Област Добрич

Уважаеми Госпожи / Господа,
С настоящото искане ние, гражданите на Добрич и област Добрич, Ви уведомяваме, че сме твърдо против планиранираното увеличение на цената на водата в гр.Добрич и областта.
Настояваме за следното:

1. Да не се увеличава цената на водата!
Цената на водата в област Добрич в момента е 2.96 лв. и е една от най-високите в страната. Загубите по водопреносната мрежа на ВиК дружеството в Добрич възлизат на рекордните 85%. Загуби, които се налага отново ние да плащаме. В същото време качеството на водата е лошо и не се препоръчва за пиене, което налага всяко домакинство да отделя допълнителен финансов ресурс за закупуването на питейна вода от търговската мрежа. Ежемесечно към личните ни водомери се начисляват и допълнителни кубици от т.нар. общи водомери и сметките ни са изключително високи. С оглед на всичко това сме на мнение, че увеличението на цената на водата до 3.28 лв. е напълно неоснователно.

2. Оставка на Управителя на ВиК Добрич Тодор Гикински и членовете на Борда на Директорите - Мария Тодорова,Саркис Караджиян, Детелина Николова. 
Новото ръководство на ВиК Добрич АД не показа през изминалите месеци от назначаването си, че е в състояние да се справи с оздравителните мерки за най-задлъжнялото и проблемно ВиК дружество в България. Авариите зачестяват, липсата на вода е почти ежедневна, а информацията, която ни се подава от дружеството е незадоволителна. Не сме съгласни с масовото освобождаване на работниците в дружеството и назначаването на други от страната. Една компрометирана вече фигура като инж. Тодор Гикински, според нас, не е експертът, който би могъл да подобри състоянието на управляваното от него дружество, както и на услугата, която то предоставя на гражданите.

3. Да се сформира екип от местни специалисти за изготвянето на оздравителен план на дружеството. Да се спазва плана до неговото удовлетворително, за гражданите, и окончателно изпълнение.

4. Да има прозрачност по време на изпълнението на бизнес плана.

5. Участие и допитвания до гражданите на гр.Добрич и област Добрич."

Коментирайте
Подобни новини
Времето на 13 декември
Времето на 13 декември
Коледният дух завладя Медийна група „Добруджа” (ВИДЕО)
Коледният дух завладя Медийна група „Добруджа” (ВИДЕО)
Надеждата за хубави пътища Красимир Николов вижда в тол-системата (ВИДЕО)
Надеждата за хубави пътища Красимир Николов вижда в тол-системата (ВИДЕО)
„Коледна благословия“ за деца и преподаватели в Дом-паметника в Добрич
„Коледна благословия“ за деца и преподаватели в Дом-паметника в ДобричЯндекс.Метрика