Павел Павлов, социален психолог: Всеки протест трябва да е политически – не партиен, а политически

20.11.2018 г. 10:31:21 ч.
/
Павел Павлов, социален психолог: Всеки протест трябва да е политически – не партиен, а политически
Павел Павлов е социален психолог, наблюдател и анализатор на обществените и политическите процеси в страната. Собственик на фирма „Авангард Персонал Консултинг”, специализирана в сферата на управлението на човешките ресурси и организационното развитие.
С Павел Павлов разговаряме за протестите като начин на употреба.

 
- Г-н Павлов, какво целят сега протестиращите? Успяват ли да формулират конкретни искания?
Почти съм сигурен, че намерението на протестиращите е да постигнат целите си. Те искат да променят нещо, пък и всички протести са с подобни намерения. Друг е въпросът как са организирани, кой участва в тях, в кой момент започват да ги проявяват. Като цяло, целта им е да постигнат промяна. Тези протестиращи формулират и конкретни искания. Отправят ги към държавната администрация и структурите на държавната власт. Протестират генерално, но формулират и конкретни искания. Имат усещането, че в конкретни сектори нещо не е добре. Нещата не се случват така, както на тях им се иска.
- Кой диктува протестите - пазар, монополи, горива, бедност?
Потребителите остават с усещането, че нещо се прави извън пазара, нещо се прави задкулисно, прави се под масата. Мисля, че и медиите имат вина за това да нагнетяват напрежение. Когато десет пъти споменеш думата монопол, нормално е да направиш пряка връзка с видимото, което те удря по джоба - горивата, ел.енергията, данъците. Дълбоката причина за протеста е усещането, че нещо се прави  извън реда от хора, които имат личен или корпоративен интерес.
- Лесно ли е да се „яхне” един такъв протест? И кога е трудно да се овладее?
Малко трудно е да се „яхне” такъв тип протест, какъвто наблюдаваме в момента,  предвид хората, които са в основата му. Една част са млади и относително независими хора, дори финансово стабилни. Това не е протест на бедните и онеправданите. Не е протест на хора, които нямат средства за ежедневно съществуване. Това е протест на хора, които живеят относително добре, но се сравняват с  хора на тяхното ниво в по-развити страни в ЕС. Смятат, че трябва да се направи нещо бързо, за да могат да настигнат своите сходни образи в по-развитите страни. Всеки протест е антисистемен по своя произход. Система означава ясни взаимовръзки, ясни закономерности, с ясни  механизми на действие. А системен беше и протестът на майките. Дори надписите им бяха „Системата ни убива“. Те, въпреки смяната на вицепремиера, продължават да протестират. Има политически формации, които се възползват от  този антисистемен устрем на хората  и го „яхват“, както се изразяваме, за да го употребят за свои партийни цели.
- Възможна ли е мисията „укротяване на опърничавите”?
Самите протести се случват в не особено благоприятен сезонен момент. Времето работи за тези, срещу които протестират „опърничавите“. Падането на един кабинет не зависи от протестиращите. Те са само поводът, който може да се използва, ако и без това ти е минавало през ума да подадеш оставка. Те са доста добър повод, както беше  преди няколко години. Имаше самозапалвания, имаше събития, които умело бяха използвани, за да се предизвикат предсрочни избори. Един кабинет, дори един министър или вицепремиер, не подава оставка заради протестите. Той подава оставка по съвсем други причини. Подава оставка заради натиска вътре от своите съратници, заради натиска от своите коалиционни партньори, както се е случило сега. Кабинетът също подава оставка, защото хората, които стоят зад него, са преценили, че сега е моментът. По света има безброй такива примери, когато правителства подават оставка,  за да могат да препотвърдят доверие или да потърсят нови партньори. Никой не подава оставка ей така, защото е решил да бъде с чиста съвест или да си каже: аз не управлявам добре – да дойде някой друг.
- Съсловия постигаха успехи с ясни цели. Но сега, като че ли, целите са неясни…
Със сигурност правителството няма да падне заради тези протести. Няма да постигнат нищо поради една проста причина. Те твърдят, че протестът им не е политически. Твърдят, че е спонтанен, граждански процес на недоволни от случващото се в държавата и конкретни неща като цени на горивата . Убеден съм, че всеки един протест трябва да бъде политически. Не партиен, а политически. Има голяма разлика между двата термина. Политически означава да имат ясни искания кои политики на държавата би трябвало да бъдат променени. Винаги съм се учудвал, когато някой каже: „аз не съм политически ангажиран, мен политиката не ме интересува”. Политиката е навсякъде около нас, всички онези механизми, които  ни правят живота по-лесен или по-труден. Ако ние кажем: аз съм аполитичен, това означава, че мен  не ме интересува нищо друго  освен собственото ми битие. Да бъдеш политизиран означава не непременно да бъдеш партиен член или да участваш активно в избори като гласоподавател, кандидат или съратник. Да бъдеш политичен означава да се интересуваш от начините, по които функционират системите - данъчна, държавна, общинска, съдебна… Не може хора, които са на висок пост, да обявяват, че били аполитични. Как така? Как така една нов вицепремиер, която години наред е била част от администрацията и то на високи постове , в момента ще каже:„аз по-скоро съм била експерт”. Тя е била началник на политическия кабинет досега и изведнъж почва да се дистанцира. Говори, че не е партийно обвързана. Как така?

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика