Начало >Добруджа >Регионални

Песни и танци огласят славната канара в Дебрене

24.06.2017 г. 07:52:05 ч.
/
Песни и танци огласят славната канара в Дебрене
На 24 юни 2017 година в община Добричка ще се проведе фолклорният събор „Песни и танци от слънчева Добруджа” за 49-ми пореден път. От 1997 година с решение на Добрички общински съвет, всяка последна събота на месец юни се провежда празникът на община Добричка, ден в който красивата горска местност край с. Дебрене се оглася от фолклорната магия.
         Съборът възниква като спонтанна инициатива на местната културна общественост от с. Стожер и съседните села през пролетните дни на 1968 година в местността „Славната канара” край с. Дебрене. В първите няколко години се обявява като събор – надпяване „В прослава на хайдутството”. Местността е известна като хайдушко сборище на хайдут Пейо Буюклията и дружината му.
         През 1976 година на събора край с. Дебрене се явяват изпълнители от целия бивш окръг, където комисия определя най-добрите, които представят добруджанския автентичен фолклор на ІІІ-я Национален събор в Копривщица. Така съборът край с. Дебрене се утвърждава, като предварителен етап от Националния събор на всяка пета година и място за изява на фолклорни изпълнители от целия регион.
         Празникът на община Добричка има за цел да съхранява и популяризира добруджанските народни традиции, да стимулира интереса и
любовта на поколенията към българското народно творчество. Фолклорният събор „Песни и танци от слънчева Добруджа” за  поредна година е включен в Националния културен календар на България.
          До 12 юни 2191  участници са заявили участие във фолклорния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа“ Дебрене 2017 г. от осем области от страната – Добрич, Ямбол, Шумен, Русе, Силистра, Бургас, Търговище и Варна. Те ще покажат своите умения като певци, свирачи, танцьори, изпълнители на народни обичаи и ще изпълняват автентичен български фолклор. Във фолклорната проява ще се представят 84 певчески групи, 14 танцови състава, 3 групи за обичаи, над 100 индивидуални изпълнители и 7 индивидуални изпълнители инструменталисти. Очаква се до деня на събора, броят на участниците да нарасне до 2300.
         Традиционни участници са състави и индивидуални изпълнители от общините Добрич, Балчик, Шабла, Ген.Тошево, Каварна,Аксаково, Вълчи дол, градовете -  Варна, Шумен, Нови Пазар, Балчик.
Най-много са участниците от община Добричка-929.Участниците от общини които не са от област Добрич са 420.
         Съборът „Песни и танци от слънчева Добруджа” събира заедно няколко поколения, които продължават да пазят и ревниво съхраняват българските фолклорни традиции.
          Най-малкият участник в събора е Ивана Василева на 4 години от Детска градина  „Здравец“ с. Стожер, а най-възрастният е 84 годишната Йорданка Петкова от с. Царевец , община Добричка.
         Подготовката и провеждането на събора се извършва от организационен комитет с председател кмета на община Добричка инж. Тошко Петков.
         Изпълненията на участниците ще се оценяват от специалисти фолклористи. Част от цялостната традиционна празнична атмосфера ще бъде присъствието на търговски обекти и павилиони.
        
      
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Изложба „Царствените ботаници“ бе открита в Ботаническата градина в Балчик
Изложба „Царствените ботаници“ бе открита в Ботаническата градина в Балчик
В Община Добричка проведоха среща с ръководството на ОД на МВР – Добрич
В Община Добричка проведоха среща с ръководството на ОД на МВР – Добрич
18-о издание на събор "С България в сърцето" ще се проведе в Каварна през май
18-о издание на събор "С България в сърцето" ще се проведе в Каварна през май
12 села в община Добричка са с обновена улична мрежа
12 села в община Добричка са с обновена улична мрежа



Яндекс.Метрика