Петър Петков, директор на Кукления театър: Хората имат нужда от живото, от истинското изкуство

27.03.2019 г. 15:42:51 ч.
/
Петър Петков, директор на Кукления театър: Хората имат нужда от живото, от истинското изкуство
- Господин Петков, колко години 27 март е празничен за Вас?
Отбелязвам този ден от своето студентство. Тази година стават 40 години. Много!
 - Какви чувства изпитвате на този ден?
Ако трябва да бъда честен, не ми е много радостно. Причината е в една неизвестност, която я има всяка година, започвайки работа.  Всяка година ние започваме да работим  „на тъмно”. Това е така, защото  все още не сме получили методиката. Не знаем на базата на какви критерии работим. Предварително не сме запознати с  условията. През последните три  години  бюджетите ни непрекъснато се намаляват от Министерството. Ако тази година  се запазят нивата такива, каквито са ни подадени, нещата стигат до критичната точка. Средствата, с които ще разполагаме до края на годината - така, както ги изчислявам, ще стигнат за възнаграждения на състава и евентуално за една, или максимум две постановки. Ние сме в подготовка на трета премиера, а до края на годината има още две, които трябва да направим, и да възстановим още две. Това са разходи и аз мисля, че това  не се знае в Министерството. Да, там има хора, които не са стъпвали в театър и нямат идея какво се прави в един театър. Комуникацията ни е нарушена и няма чуваемост. От друга страна, дълбоко в себе си съм доволен, че в нашия театър има трупа. Това е много важно условие за случването на качествен театър. Актьорският състав мисли в една посока и работи в една посока. Всички служби, които са им в помощ, също работят в пълен синхрон. Това се постига много трудно и в много театри с години го няма. Има една много приятна атмосфера за работа и творчество. В момента съм много доволен, че всички актьори работят така всеотдайно и качествено. И искам да ги поздравя във връзка с днешния ден. Пожелавам им да бъдат здрави, да имат тази творческа амбиция и шанс, за да получат най-доброто, което имаме като драматургия и режисьори.
- Какво сте повече - актьор или режисьор?
Мисля, че преди всичко съм актьор. Самият аз като такъв знам кое е най-хубавото, което трябва да се случва за един театър.В театъра идват различни хора и всеки носи своите амбиции и планове, мечти. Всеки носи и своите проблеми. Да ги обединиш да бъдат като една идея1 не е лесна задача. Много е хубаво, когато се случи.
- Каква е отговорността да бъдете начело на една специфична сцена като куклената?
Така се случи. При всеки мотивите и поводите са различни. При мен стана много случайно. Една среща с един от старите куклари на България - Сергей Висонов, който беше много убедителен в това да навива младите хора да кандидатстват куклено майсторство. С мен успя. Той умееше да насочва в тази посока. Случи се така, че бяхме много добър клас с много добър преподавател.  Постъпвайки на работа, бяхме подготвени за всички изненади в един театър. Поради тази причина мога смело да твърдя, че не съм имал особени проблеми, благодарение на предварителната информация. Важен момент е и щастието да попаднеш на добри режисьори. Като минат няколко години работа, потъваш в нея. А и както неведнъж съм казвал, нашата публика е най-хубавата, най-светлата, защото децата имат чисти души и никога не подвеждат.
 - През годините какво открихте  за работата, което никъде в учебниците не прочетохте, а то е важно за един добър спектакъл или добра роля?
Няма такъв учебник. Това, което ни караха да четем, беше Станиславски - за работата на актьора върху ролята, но театърът е нещо различно. Това са практически насоки, които в доста отношения са спорни. Театърът като организъм е нещо различно от това, което е написано в книгите. Всеки театър има своята специфика. Ето тук има два театъра, които са различни като хора и като управление. Единият театър има едни проблеми, другият – други. Разликата е в публиката. Е, има и много общи неща. Като всеки един жив организъм, всеки е индивидуален и много различен от другия. За тези 35 години, в които живея тук, мога да кажа, че нашият театър се е променял много пъти. Много зависи и от режисьора, който е сериозен фактор. Той би могъл да изтегли много театъра.  Нашият театър има щатен режисьор, с който работи от дълго време. Тя е приета добре от трупата.
- Как ще премине днешният празничен ден?
Имаме представление. После целият колектив ще се срещнем, за да се видим, да се поздравим и да си пожелаем хубави неща.
- Готови ли сте за турнето си в Турция?
Да, готови сме. Остават малки подробности. Актьорският състав знае постановката. Имаше няколко изречения, които трябваше да запишем на турски език, в помощ на публиката, защото представлението, с което отиваме, е без текст – „Неродена мома“. Искам да споделя, че по случай 21 март - Международния ден на кукления театър, нашата колежка Мила Боянова бе номинирана за наградата „Сивина” за постижения  на млад актьор за ролята и на Пинокио. Тя не получи награда, но самата номинация е добър успех.
- Последни думи за театъра като човек, който му служи толкова време…
Хората не могат без театър. Имаше години, в които притесненията ни за кукления театър бяха много големи. Оказа се, че тези страхове са били напразни, защото хората имат нужда от живото, от истинското изкуство. Мисля, че театърът има своето бъдеще. Зависи от нас доколко ще успяваме да създадем интересни за публиката продукти, които да я карат да влиза в театъра. Мисля, че в последните години публиката наистина се върна. Тя се отърси от онова напрежение, от голямата доза неизвестност, която съществуваше. И това не даваше покой на хората така, че да се освободят и да потърсят спасение в театъра. Сега твърдя, че има пълни салони. И хубава публика.
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика