Пламен Манушев: Държавата не може да е срещу хората си

07.02.2018 г. 10:27:13 ч.
/
Пламен Манушев: Държавата не може да е срещу хората си
Пламен Манушев е роден на 16 април 1954 г. в Генерал Тошево. Вицеадмирал от Военноморските сили на България. Народен представител в 42-ото, 43-ото и 44-ото Народни събрания.
През юли 2017 г. Манушев пое областното ръководство на ГЕРБ в Добрич след рокадите, провокирани от скандала „Суджукгейт”. Работи активно за възвръщането на доверието към партията на местно ниво. Заедно с другия народен представител от ГЕРБ от нашия регион - Даниела Димитрова, има чести срещи с жителите на цялата област.


Срещите с хората
 „Навсякъде, където отидем, първото, което ни споделят хората, е, че инфраструктурата в областта е много лоша. Другият основен проблем е водоснабдяването. Много често има аварии в селата, налягането не е добро. Често хората ни се оплакват, че доходите им са ниски, особено пенсиите на възрастните хора. Другото са чисто местни проблеми”, обобщи Манушев.
„Опитваме се да помагаме на хората - каквото е в нашата компетенция и възможности, го решаваме. Но не можем да решим всички проблеми. Затова обикаляме толкова. Стараем се да се срещнем с колкото може повече хора. Защото обикновено ни казват, че ни виждат само, когато има избори”, добави областният лидер на ГЕРБ.
Кметовете
„И кметовете ни търсят най-често за помощ и съдействие. Мога да кажа, че имаме добра комуникация с всички общински кметове, независимо от коя партия са избрани”, подчерта Манушев. Той даде за пример общините Шабла и Тервел, които в края на миналата година получиха допълнително финансиране от Министерския съвет в размер на над 1 милион лева. „Виждате, че не сме гледали от коя политическа сила е кметът. Помагаме на този, който има нужда”, каза още депутатът. Той поясни, че Община Генерал Тошево също е получила съдействие за реализиране на проекти, а Община Балчик - за два проекта в село Оброчище.
Пътят Добрич – Албена
Ремонтът на пътя Добрич – Албена ще започне още тази пролет, съобщи Пламен Манушев. Той е получил уверението на министъра на регионалното развитие Николай Нанков, че пътят ще бъде рехабилитиран още тази година. Ремонтните дейности ще започнат напролет. „Така две от най-важните направления за добричлии – към Варна и Албена, ще бъдат с ремонтирани, модерни пътища”, подчерта народният представител.
Манушев е изискал от Областно пътно управление карта с най-лошите пътни участъци в областта, за да бъдат отпуснати средства за ремонт. „Има още няколко по-кратки участъка, за които също сме поели ангажимент - като Каварна – Българево. Ще се опитаме да помогнем да бъдат включени в плановете на АПИ и да бъдат оправени”, добави Манушев.
Протестите в Генерал Тошево
„През цялото време бях с хората при протестите им срещу добива на газ на територията на община Генерал Тошево. Макар държавата да има интерес от инвестицията, ние  като народни представители не може да вземем друга страна, освен интереса на хората. Инвестиционното намерение беше прекрасно написано, с гръмки обещания. Но аз се запознах много подробно с плана на инвеститора и смятам, че няма да е толкова голяма загуба за държавата, ако това инвестиционно намерение не се осъществи”, заяви Пламен Манушев. Той още веднъж адмирира поведението на тошевци, които „са се вдигнали като един”. „Естествено, че държавата не може да е срещу хората си. Този протест беше справедлив и затова РИОСВ взе отрицателно становище”, каза още той.
Според него, не всеки протест трябва да се решава положително за протестиращите, защото има конюнктурни протести, които се възползват от дадена ситуация. Манушев даде за пример протестите по време на откриването на европейското председателство на България.
Военната служба
По темата за връщането на задължителната военна служба Пламен Манушев е категоричен, че това е отживелица. Според него, е най-добре да се инвестира в професионална армия. „За 5-6 месеца е съмнително какви войници ще изградим. Разходите за наборна армия са отживелица. Макар че предложението на министъра на отбраната Красимир Каракачанов е за доброволна военна служба, като идеята му е по този начин да се запълни резервът”, обясни Манушев. „Убеден съм, че харченето на едни 100 милиона на година за нещо подобно е неоправдано”, добави народният представител.
Той засегна и темата за паравоенните формирования, които са неизменна част от почти всеки протест. „Притеснен съм от наличието на подобни самозвани генерали и формирования. Нееднократно съм поставял въпроса и на председателя на ДАНС, и в Комисията за контрол на службите, и пред министъра на вътрешните работи не е ли притеснително наличието на подобни измислени опълченски бригади. Отговорът е, че проблемът е по-скоро преекспониран в медиите и повечето от написаното не отговаря на истината. Но аз съм категорично против тези формирования. Патриотизмът, който тези хора пропагандират, не се измерва в нещо подобно. А особено, ако тези хора са подпомагани финансово и организационно отвън, от друга държава”, подчерта Манушев. „Не може в нашата държава да има паравоенни формирования!”
Истанбулската конвенция
„Начинът, по който беше представена тази конвенция в България, действително раздели нацията ни на две”, коментира Манушев Истанбулската конвенция. Той се запознал подробно с текста на конвенцията и на български, и на английски, и е категоричен, че никъде в нея не се споменават понятия като „трети пол”, „еднополови бракове” и т.н. „Има един термин „социален пол”. Аз си го обяснявам със стереотипите от едно време, когато единият от съпрузите е жена, да има задължения, които са само - като чистене, готвене, а в същото време мъжът да гледа отстрани. И ако  жената не изпълнява тези задължения, да я тормозят, бият и т.н.”, обясни той. Според него, напрежението в обществото по темата е сериозно. Затова и от ГЕРБ са дали конвенцията на Конституционния съд, за да се произнесе дали текстът й противоречи на българската Конституция.
„Православната църква също се обяви доста рязко против конвенцията. Аз също съм православен християнин, затова смятам, че трябва още време, преди да я ратифицираме. Обществото трябва да се успокои и да разбере точно за какво става въпрос в тази конвенция”, категоричен е Пламен Манушев.
ГЕРБ  - Добрич
„Старая се да координирам дейността на общинските структури. Не съм партиен член на ГЕРБ. Но ми повериха областното ръководство и смятам, че постигаме добри резултати. Успяхме да се съвземем от трусовете през миналото лято. Вече имаме доста сериозна членска маса от нови хора, всеки месец приемаме нови членове. Активизираха се и работят много сериозно младежите в ГЕРБ, женската организация, старейшините също. Всичко това ми вдъхва оптимизъм”, каза в заключение Пламен Манушев. 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика