Начало >Добруджа >Общество

Площадка за стрийт фитнес ще бъде направена в Добрич (ВИДЕО)

19.09.2018 г. 11:15:33 ч.
/
Площадка за стрийт фитнес ще бъде направена в Добрич (ВИДЕО)
Божидар Димов и Диян Петров са 15-годишни момчета от Добрич. Двамата са възпитаници на СУ „П.Р.Славейков”. От една година те, заедно със свои приятели, се занимават с уличен фитнес или  Street work out,  както се нарича на английски.
Опитваме да се развием в този спорт, разказва пред камерата на МГ Добруджа Божидар, но това не е възможно, защото няма площадка, където да се подготвяме, да тренираме и да покажем своите възможности.
На този етап няма лицензиран треньор, който да помага на момчетата, затова те са принудени да се обучават сами като гледат клипове от интернет. Само че, когато се прави на неподходящо място е опасно, затова младите хора искат да имат собствена площадка, където да тренират без да се страхуват от травми и контузии. Предварителните разчети показват, че за направата на добре комплектована площадка са нужни около 10-15 000 лв. Преди време  те се обърнали към кмета на Добрич, но са получили отказ.  
Опитахме се да направим каквото можем, продължава своя разказ Божидар. В двора на ПМГ „Иван Вазов” момчетата са поставили дунапрен под лоста, който е монтиран там, за да не се стига до травми, но се оказало, че това не е решение. Една дузина момчета са запалени от този модерен спорт в нашия град, но малко не им достига, за да изпитват удоволствие от това, което правят.
Самият спорт уличен фитнес е интересно и предизвикателно занимание.
Причината е проста. Той представлява комплекс от упражнения със собствено тегло, а единствените уреди, необходими за тяхното изпълнение, са успоредката и лостът. Базовите упражнения са сравнително лесни, тренировките са предимно на открито и за тях не се заплаща.
В групата на добричлии има и състезател, който е доста напреднал в своята подготовка. Неговото име е Димитър Цонков и в момента е пример за своите млади приятели.
Ако има площадка за уличен фитнес в Добрич ще бъде налице и възможността тук да се провеждат демонстрационни турнири и състезания, продължават момчетата. Те даже са убедени, че ще се вдигне рейтинга на града, защото той ще бъде посетен от много други хора, които проявяват интерес към уличния фитнес.
Освен площадка на този етап са нужни  лост и доста други уреди. Преди момчетата са се събирали на Русалка, но сега там лостът е повреден и е прибран в залата. Нужни са 200 лв., за да бъде ремонтиран и да се ползва отново, разказват младите хора и споделят, че биха били доволни на първо време и на това някой да им помогне да бъде оправен този уред. Не можем сами да се справим, признават момчетата. Обръщали са се към определени хора, за да потърсят помощ, но не са намерили отклик. 200 лв. са много пари, възкликва Божидар и то напълно сериозно.
След намесата на МГ Добруджа и на началника на кабинета на кмета Галина Миткова, момчетата са осъществили среща със зам.кмета арх. Боян Коларов. Веднага се е стигнало до одобряване на място в близост до хотелски комплекс Изида в парка,. Сега предстои втора среща, на която ще бъдат конкретизирани бъдещите действия по нейното оборудване, като в програмата на общината за 2019 г. ще бъдат заложени средства за изграждане на площадка за уличен фитнес. За отговорник ще бъде определен Димитър Цонков. На него ще бъдат възложени и основните ангажименти по опазване на площадката и организацията на заниманията.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Преслав Димитров
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Над 20 работодатели търсят кадри за около 600 вакантни работни места (ВИДЕО)
Над 20 работодатели търсят кадри за около 600 вакантни работни места (ВИДЕО)
СКРЪБНА ВЕСТ: Почина адвокат Юрий Митев
СКРЪБНА ВЕСТ: Почина адвокат Юрий Митев
ОДМВР-Добрич с апел за засилен родителски контрол при използването на електрически превозни средства от деца
ОДМВР-Добрич с апел за засилен родителски контрол при използването на електрически превозни средства от деца
Нивото на безработица в област Добрич през февруари е 6,18%
Нивото на безработица в област Добрич през февруари е 6,18%



Яндекс.Метрика