Начало >Добруджа >Общество

По-добро от българското няма, убеден е Петър Петров, частен земеделски производител

20.11.2019 г. 14:25:48 ч.
/
По-добро от българското няма, убеден е Петър Петров, частен земеделски производител
Петър Петров е частен земеделски стопанин, управител на фирма Агроинженеринг. По образование е машинен инженер, завършил е Русенския технически университет. В момента заедно със сина си, зет си, дъщеря си и снаха си обработват 500 дка собствена земя в землището на четири села - Владимирово, Бдинци, Вратарите и Медово.
Не бих подминал проблемите на земеделието, които ме вълнуват като българин, казва Петър Петров. Това, което не му дава мира е защо се залага на чужди, а не на български семена. За него изминалата стопанска година е била много трудна. През есента не са могли да поникнат есенниците, поникнали са през февруари, това обаче не го е притеснило, защото е бил убеден, че нещата ще се подредят. Въпреки лошите метеорологични условия като студове, замрази и лошият старт на есенниците, после наистина положението се е оправило.
За разлика от младите, бях сигурен в българските сортове, защото те са създадени съобразно нашите, български климатични условия. Затова и те дават превес на българската селекция, убеден е земеделският стопанин. Когато дошло ред да прибират реколтата, неговите полета дали добив 530 кг. зърно от декар, а съседните ниви, където било заложено на френски и австрийски сортове, не успели да ожънат и по 400 кг./дка., а към това се прибавили и болестите, които съпътстват тези сортове.
На събиранията със специалисти от Добруджански земеделски институт също станало ясно, че по-добро от българското няма. Въпреки това продажбата на български семена за българския пазар е сведена до минимум. Затова пък ги купуват турските и украинските фермери. После ние от тях купуваме брашно за хляба, който ядем, вметва фермерът. Само един голям арендатор, по думите на Петър Петров, използва и то на 50 % български семена. Става дума за Стилиян Стоянов, за когото българските сортове имат по-добри качества  що касае производството на брашно. Когато става дума за фуражи има ечемик, има и царевица, казва специалистът.
Още едно предимство имат българските сортове семена - те са по-евтини, източникът е известен - ДЗИ край Ген.Тошево, докато френските и другите сортове не е ясно кой и от къде ги е внесъл. Важно предимство е и, че се ползват от два до три  пъти по-малко фунгициди и  наполовина по-малко торове. Петър Петров разкрива, че с 30 кг. амониева силитра е постигнал своите добиви. Проф.Иван Киряков от Добруджански земеделски институт е споделил, че ако се "напомпят"българските сортове, те също ще дадат значително по-високи добиви, т.е., да торят в изобилие, но това влошава качеството на брашното.
Крайно време е да не изнасяме суровини, а продукция, смята Петров и допълва, че именно крайната стока създава принадена стойност на продукта, което означава благоденствие.
Той също така е на мнение, че земята не трябва да се събира, а да си остане пръсната. Така са го посъветвали старите стопани и той ги е послушал. Затова и неговите ниви са в землищата на четири села. Имало е години, когато на единия край на полето вали, а на другия край не вали. Трябва да се вслушваме в мъдростта на опитните, убеден е земеделецът.

Коментирайте
Подобни новини
5,6% е равнището на безработица в Добричка област през август
5,6% е равнището на безработица в Добричка област през август
От 1-ви октомври от ЖП гара Добрич ще пътувате само с автобуси (ВИДЕО)-
От 1-ви октомври от ЖП гара Добрич ще пътувате само с автобуси (ВИДЕО)-
Избраният от Добрич Красимир Янков и още петима депутати напускат парламентарната група на БСП
Избраният от Добрич Красимир Янков и още петима депутати напускат парламентарната група на БСП
Фармацевт: Абсолютно правилно е решението за отмяна на въвеждане на  апарати с лекарства (ВИДЕО)
Фармацевт: Абсолютно правилно е решението за отмяна на въвеждане на апарати с лекарства (ВИДЕО)Яндекс.Метрика