Начало >Добруджа >Общество

Поне 2 пластмасови контейнера месечно - унищожени, заради изхвърлена жар

28.01.2020 г. 11:45:37 ч.
/
Поне 2 пластмасови контейнера месечно - унищожени, заради изхвърлена жар
Няма сняг, но не липсват проблеми, свързани със зимния сезон. По минимум 2 контейнера за смет се унищожават месечно заради продължаващата тенденция добричлии да изхвърлят в съдовете незагасена жар от печките на твърдо гориво. Това е щетата за пластмасовите контейнери. От друга страна заради изхвърлянето на пепел, примесена с незагасена жар в металните контейнери, няма как те да бъдат изчистени. Има опасност тлеещите отпадъци да подпалят камионите и затова се налага да стоят, преливащи от отпадъци с дни. Това каза за медийна група „Добруджа“ управителят на фирмата отговаряща за сметосъбирането и снегопочистването на града – Еф Си Си – филиал град Добрич Калин Рачев.
Той отново призова гражданите на Добрич да бъдат внимателни и да не допускат в контейнерите да попада жар. „По-добре да я събират в метална кофа, която да стои поне 2-3 дни, преди да бъде изхвърлена“, обясни Рачев. Само тази щета струва на фирмата месечно по 1 300 лв., тъй като стойността на един пластмасов контейнер е 600-650 лв. Още по-скъпи – по около 820 лв. са металните, добави управителят.
Регулярно фирмата зарежда нови контейнери. Обикновено се доставят в началото и края на годината, когато се прави равносметка за броя на повредените и амортизирани съдове за смет. Подобна доставка е имало и през месец ноември. Предстои ново зареждане с контейнери и в края на февруари или началото на март.
Поддържа се и определено количество от 240-литрови пластмасови контейнери, които са за квартал Рилци, добави Рачев.  
Общо на територията на град Добрич са разположени около 1 400 – 1 420 метални и пластмасови контейнери за битови отпадъци. От тях над 150 са пластмасови.
Друг проблем, който способства за бързото амортизиране на контейнерите е изхвърлянето в тях или около тях на строителни отпадъци. Повечето добричлии все още не са наясно какъв е реда за извозването на този вид отпадъци, коментира Рачев. Той припомни, че заелите се с ремонтни дейности, трябва да се обадят в „Еф Си Си“ и да поискат контейнер за строителни отпадъци. При по-малки количества може да се осигури извозване с камион. Таксата за това не е висока, но хората трябва да се научат какъв е реда, каза Рачев.
Едва петима добричлии са се обадили през 2019 г. във фирмата, за да потърсят съдействие за изхвърлянето на строителни отпадъци.  

Коментирайте
Подобни новини
Добричлията Стоян Стоянов - ВИП гост на международен зумба фестивал в Нидерландия (СНИМКИ)
Добричлията Стоян Стоянов - ВИП гост на международен зумба фестивал в Нидерландия (СНИМКИ)
От 1 април Община Добрич  е с нова обслужваща банка и нови банкови сметки
От 1 април Община Добрич е с нова обслужваща банка и нови банкови сметки
Работилница за дърворезба “Традиции и съвремие“ организират Европа Директно Добрич и Младежкият център
Работилница за дърворезба “Традиции и съвремие“ организират Европа Директно Добрич и Младежкият център
Водните аварии днес
Водните аварии днес



Яндекс.Метрика