Поредните поправки в ИК - върнаха стария праг на преференциите

15.03.2019 г. 13:06:16 ч.
/
Поредните поправки в ИК - върнаха стария праг на преференциите
Както и обещаха след общественото недоволство, управляващите върнаха досегашните прагове на преференциите. Запазва се 7-процентовият праг на преференциите за парламентарните и местни избори и 5-процентовият за евроизборите, както беше досега.
До поредните поправки в Изборния кодекс се стигна месец след решението да се повишат праговете на преференциите и така на практика те да се обезсмислят. Това породи остра обществена реакция, БСП решиха да бойкотират пленарните заседания, а президентът Румен Радев наложи вето върху промените.
Няколко дни по-късно от ГЕРБ направиха завой и обещаха, че ще върнат старото положение на преференциите и така днес текстовете минаха на първо четене в парламента.
От ДПС също имаха предложения за промяна в Изборния кодекс, но мнозинството ги отхвърли.
От движението искаха да отпадне ограничението на броя на секциите в държавите извън Европейския съюз за евроизборите и настояваха да може да се използва и майчин език по време на предизборна кампания. Законопроектът предвиждаше и промени относно изискванията за уседналост за евровота и местните избори, както и видеонаблюдение във всяка секционна избирателна комисия.
Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ сега действащото законодателство ограничава правата на българските граждани извън страната да избират и да бъдат избирани, което противоречало и на Конституцията. Йордан Цонев пък защити предложението за агитация на майчин език и настоя, че това по никакъв начин не накърнява националното достойнство.
Източник:Dnes.bg

Коментирайте
Подобни новини
Красимир Вълчев: Имаме една фиксираност върху изпитите след 7-ми клас
Красимир Вълчев: Имаме една фиксираност върху изпитите след 7-ми клас
На какво е празник 24 май
На какво е празник 24 май
А, Б, В, Г...
А, Б, В, Г...
Кампанията подсказва на Каракачанов, че е възможен Костинброд 2
Кампанията подсказва на Каракачанов, че е възможен Костинброд 2Яндекс.Метрика