Повече българи живеят в чужбина, отколкото в България, според държавна агенция

13.03.2018 г. 13:45:12 ч.
/
Повече българи живеят в чужбина, отколкото в България, според държавна агенция
Повече българи живеят по света, отколкото в България, казва в интервю за "Труд" председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев. "Имаме ясна представа, че са над 6 милиона българите от български произход, в т.ч. и децата от смесени бракове – макар и по приблизителни данни", твърди Харалампиев.
В тази цифра той включва българите по произход, които живеят в "нашите традиционни исторически общности". Такива общности имало в Северна Гърция, откъдето са отишли в Австралия и другаде по света. "По различни оценки в Албания живеят между 150 и 500 хиляди души от български произход. В Косово са между 60 и 200 хиляди души от български произход. В Румъния – в Добруджа и в Банат, около Александрия, Търговище и Букурещ, са останали приблизително между 50 и 200 хиляди наши сънародници", казва в интервюто Харалампиев. Той допълва, че български общности има в Сърбия и Македония. "В Молдова българите живеят в Бесарабия и Приднестровието. Много исторически български общности има в държави като Казахстан, Узбекистан и др., разселени от Бесарабия. В Украйна 210 хиляди души официално са записани като българи при преброяването през 2002 г., макар че доста българи тогава са изчислени като друг етнос. В Украйна българите живеят в Бесарабия, в Таврия, в Запорожието, както и в големите градове. Има и цели чисто български села, тъй че в действителност броят им е много по-голям." В Украйна имало над 600 хиляди българи, може даже да са към един милион души според твърдения на самите общности.
Според неофициална информация от различни български служби между 2.3 и 3 милиона души са напуснали България след Голямата екскурзия от 1989 г. и след промените, според Харалампиев.
Данните на Държавната агенция за българите в чужбина се различават, понякога в пъти, с официалните данни или други неофициални данни, използвани от правителството. Според Евростат родените в България, които живеят в чужбина, са 1 023 248 хора след преброяването от 2011 г. В Турция са 409 000 души, в Испания – 122 130, в Гърция – 75 426, в Германия – 71 250, в САЩ – 65 202, и т.н., а най-малко са в Хърватия – 308 души.
Живеещите и работещи в чужбина българи са около 2.5 милиона души по преценка на дипломатическите ни представителства от 2011 г., а най-голямата диаспора е в Съединените щати, където живеят около 400 000 български граждани, като повечето са емигрирали през последните 27 години.
Според доклад на "Отворено общество" общият брой на хората, родени в България и живеещи в чужбина, е около 1.1 милиона души, от които 600-700 хил. са заминали по икономически причини. Напусналите България живеят основно в Европейския съюз, Турция и САЩ.
Снимка:www.glaspress.rs
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Борисов сравни Нинова с Меркел: Подведоха едната с мигрантите, другата - с козичките
Борисов сравни Нинова с Меркел: Подведоха едната с мигрантите, другата - с козичките
Управителният съвет на ДФ "Земеделие" увеличи на 15 лв. помощта de minimis за овца майка или за коза майка
Управителният съвет на ДФ "Земеделие" увеличи на 15 лв. помощта de minimis за овца майка или за коза майка
Емил Радев: Действията по отношение на чумата са според европейските изисквания
Емил Радев: Действията по отношение на чумата са според европейските изисквания
Депутатите изслушват Борисов за мигрантите
Депутатите изслушват Борисов за мигрантитеЯндекс.Метрика