Начало >Добруджа >Регионални

Празничен ден в Тервел

22.09.2018 г. 07:49:01 ч.
/
Празничен ден в Тервел
Днес в Тервел ще се проведе Добруджански събор „Тервел 2018“. Тази година обаче съборът, който се провежда за 15-и път, е по-различен, защото съвпада с кулминацията от честванията на 1300 години от победата на кан Тервел над арабите край Константинопол.
Съборът ще бъде открит в 9,30 часа на две сцени в центъра на град Тервел.
В 10.00 часа в зелените площи пред читалището ще бъде открит Фестивал на ранносредновековния бит и култура. Той включва демонстрации на открито на елементи от живота на българите през ранното средновековие 8-10 век. Ще бъдат показани облекло, въоръжение и снаряжение от периода, полеви лагери, стрелба с лък, бойни умения и военно изкуство на българите, храна, бит и култура.  
В 14:00 часа ще бъде открита зала „Кан Тервел“ в Общински музей Тервел. В залата може да види восъчна фигура на Кан Тервел – конник, фигури на знатна двойка прабългари, съвременници на Кан Тервел, прабългарска юрта, макет на двореца на Кан Тервел в Плиска, холограма, пресъздаваща въздигането на Кан Тервел в кесар на Римската империя (Византия). В залата могат да се видят  изложба от 18 пана,  банери за различни артефакти, свързани със следата на Кан Тервел в българската и европейската история, издания, посветени на Кан Тервел, юбилейни монета и марка, посветени на 1300 годишнината от победата на Кан Тервел над арабите при Константинопол, спомени за създаването на паметника на Кан Тервел в града, родословно дърво на рода Дуло. За гостите на залата е подготвен запис на беседа за всичко, което те ще видят в залата. 
В 19.30 часа ще започне тържествен юбилеен концерт с участието на Представителен духов оркестър на Военноморските сили на Република България и огнено шоу на открита сцена на площада с паметник на кан Тервел.
Снимка:www.tervel.bg

Коментирайте
Подобни новини
Културен афиш на община Каварна за Април – Май  2024 г.
Културен афиш на община Каварна за Април – Май 2024 г.
Добрички общински съвет ще заседава утре
Добрички общински съвет ще заседава утре
Министър Цоков награди първокласниците от Тервел, които намериха и предадоха в Полицията сума пари
Министър Цоков награди първокласниците от Тервел, които намериха и предадоха в Полицията сума пари
Фолклорният събор „Цветница” ще се проведе на 28 април в Генерал Тошево
Фолклорният събор „Цветница” ще се проведе на 28 април в Генерал Тошево



Яндекс.Метрика