Начало >Добруджа >Регионални

Празникът на плодородието в Шабла тази година – по-богат и атрактивен

16.09.2019 г. 10:34:34 ч.
/
Празникът на плодородието в Шабла тази година – по-богат и атрактивен
Обогатена програма и много изненади за посетителите предложи поредното издание на Празника на плодородието в Шабла, който се проведе на 14 септември в градския парк.
децата от IV подготвителна група на Детска градина „Дора Габе“ в Шабла „подгряха“ препълнения парк с тематичното си изпълнение „В зеленчуковата градина“.
Станалият емблематичен за шабленския празник на Плодородието, кулинарен ТВ-корифей Ути Бъчваров обяви програмата за шоуто, която и тази година бе обогатена и пълна с вкусни изненади за всички посетители.
По план, Ути, заедно с кмета на Шабла Мариян Жечев трябваше да приготви и раздаде на всички 4 казана с миди и два с раци.
Доказалият се като майстор в приготвянето на ястия от риба и рибни продукти, преди година на същия празник шабленски кмет, подпомаган от своя екип, направи мидите и символичния за Шабла езерен рак за хилядите гости на Празника и собственоръчно почерпи всички хора с тях.
От Държавния социален патронаж в Шабла изпържиха и раздадоха 40 кг. цаца, 30 кг. сафрид и 30 кг. сребриста каракуда на хората.Тази година те отмениха Кмета и в приготвянето на рибената чорба.
Новата, атрактивна част от Празника на плодородието беше Рибния фест. Той стартира с кулинарното състезание „Fish chef”. В него се включиха 5 отбора – на Шабла и от селата Дуранкулак, Крапец, Езерец и Тюленово.
В рамките на един час те трябваше да приготвят предоставяната им риба – калкан, акула, кефал и есетра по тяхно въображение, за да грабнат „очите и небцето“ на журито. А то беше това, което оценяваше и богато подредените и украсени щандове – председател Ути Бъчваров и членове Стоян Господинов (гл.художествен ръководител на фолклорен ансамбъл „Добруджа“ град Добрич) и Димитрина Катранджиева (собственик на комплекс „Яница“ село Крапец). За победител бе избран отборът на село Езерец.
По традиция, журито обходи, вкуси и оцени и щандовете, които бяха подредили читалища, обществени организации и частни производители от община Шабла, тази година 24 на брой. За най-добър български производител беше отличена млекопроизводителна ферма „Овчарови“ – Шабла, които впечатлиха журито с приготвената от тях саздърма. Кметство село Горун се окичи с наградата „Най-вкусно местно ястие“. Те спечелиха симпатиите на журито с техния лучник. Кметство село Ваклино бяха отличени за своя нестандартен щанд, на който се предлагаха ястия от различни национални кухни. Наградата „Най-добре изглеждащ щанд“ отиде в село Тюленово. Дамите от там научиха Ути как се преде и усуква домашна вълна. Фурната в село Дуранкулак впечатли оценяващите и донесе наградата за хляб. Отличието „Най-богат щанд“ отиде в село Пролез. В село Езерец отиде наградата за най-едър чесън – глава с тегло 0,500 кг.Общинска администрация Шабла беше отличена за най-едър плод. За едър зеленчук наградата отиде в село Граничар. Най-голямата тиква беше отгледана в село Горун. За “Най-вкусно тестено изделие“ беше отличен пенсионерски клуб „Бонка Добрева“ село Крапец.
На празника присъстваха и гости от община Терешин, Полша – членове от пенсионерски клуб „Радостна есен“, които приготвиха и раздадоха на присъстващите традиционни полски ястия.
Докато кулинарите се вихреха по щандове, шатри и импровизирани кухни, на сцената течеше и богата музикална програма. В нея взеха участие фолклорни групи и танцови състави от община Шабла, общините Добричка и Генерал Тошево.
Празникът се финансира със средства по проект чрез Програмата за Морско дело и рибарство 2014-2020 г..
След като наградите бяха връчени на сцената се качи Николина Чакърдъкова и неврокопския ансамбъл.
Шабленският празник на Плодородието и през тази година доказа, че расте и се развива – откъм програма, изненади и богатство на щандове и вкусни блюда, приготвени пред очите на посетителите. В резултат на което те са все повече и повече от година на година. Екип на БНТ засне „Празник на Плодородието Шабла 2019“, а филмът ще бъде излъчен по Канал 1 на телевизията по-късно през есента.

Коментирайте
Подобни новини
Димитър Димитров: Ръст със 7 - 8% на ранните записвания за летния сезон в нашия район (ВИДЕО)
Димитър Димитров: Ръст със 7 - 8% на ранните записвания за летния сезон в нашия район (ВИДЕО)
Съветниците одобриха добавянето на нови обекти в капиталовата програма на Община Добричка за 2024 г.
Съветниците одобриха добавянето на нови обекти в капиталовата програма на Община Добричка за 2024 г.
Фестивалът на Цацата в Кранево се завръща
Фестивалът на Цацата в Кранево се завръща
Увеличиха заплатите на кмета на Община Добричка и кметове на кметства (ВИДЕО)
Увеличиха заплатите на кмета на Община Добричка и кметове на кметства (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика