Начало >Добруджа >Общество

Пречиствателна станция-Врачанци на крачки от финала (ВИДЕО)

15.03.2019 г. 09:49:36 ч.
/
Пречиствателна станция-Врачанци на крачки от финала (ВИДЕО)
Преди година, на първа пролет - 21 март със символична първа копка зам.министърът на Околната среда и водите Красимир Живков и кметът на Добрич Йордан Йорданов откриха строителната площадка по реконструкция и разширение на Пречиствателна станция за отпадъчни води като част от Интегрирания проект за подобряване на водния сектор на град Добрич.  По проект  за реконструкцията и разширението на станцията бяха заложени  31 913 683 лева.  Парите се усвояват поетапно като управляващият орган следи стриктно за спазването на плановете. Проектът  предвижда да се подобри пречистването на отпадните води, които да бъдат третирани с азот и фосфор, а от там и опазване на околната среда, тъй като тези води се вливат в река Добричка. Предвидена  е модернизация на водната линия и на линията за третиране . Изпълнител на проекта е Обединение  ГИС- АКВА БГ.
Обектът,  който се намира  на територията на община Добричка до село Врачанци след близо 12 месеца е на около 70% изпълнение на СМР от   набелязаното като програма. Новото и старото все още се препокриват и постепенно се изключват. Пречиствателната станция във Врачанци е построена през 1986 г. и от тогава не е била реконструирана. Проектът трябва да бъде завършен през август 2019 г.Кметът на Добрич Йордан Йорданов нарече този проект „изстрадан за Добрич.  Проект чиято готовност датира от преди  10 години.Тогава през март 2018 година кметът се обърна към строителите, за да им заяви, че много ще държи на качеството и ще контролира зорко  процесът на реконструкция и разширяване. Обърна се към журналистите: „Снимайте сега, за да можем през август 2019 г. да направим съпоставка“.
По малко от пет месеца преди пусковия срок камерата на МГ“Добруджа“ може да ви покаже как старите постройки се подменят с нови, как някои от съоръженията се подменят с чисто ново европейско оборудване. На  територията на „Моят град“ стъпваме заедно с инж.Николай Читърлиев, експерт пречистване към звеното за управление на проекта и ръководителят на проект Пречиствателна станция  Йордан Колев от ГИС- АКВА БГ.
Тръгваме от новото механично стъпало, новата входна шахта и новата сграда решетки и зад нея виждаме нов маслен задържател. На това място се отстраняват механичните частици  донесени от отпадните води, обяснява Йордан Колев. Съоръженията са завършени като конструкция и са започнати монтажни работи на оборудването.Когато се монтира изцяло водата ще влиза по нов канал. Все още работи старата част на пречиствателната станция, като се осигурява непрекъсваемост на процеса. Много малка част от старите съоръжения ще останат в крайна сметка, допълва инж.Читърлиев. Оборудването ще е изцяло ново , а  от старите  ще се запази компресорната, помпената станция за активна утайка и административната сграда. Те ще бъдат санирани и условията за работа в тях ще се подобрят. В тях ще има демонтаж на стара и монтиране на нова техника. Реконструкцията става на всички стъпала. Механично и биологично  стъпало, механично пречистване  и допълнително биологично утаяване. След тези стъпала, водата от заустване отива в приемника. Там има и утайково стопанство, където се обработват водите. В сграда-решетки има разпределителна шахта , там се отстраняват  механичните частици от водата. След решетките те отиват в пясъко-задържател и така пречистването продължава. Новото в биологичното прочистване на водата е отстраняването на азота и фосфора, посочва инж. Чатърлиев. Допълнително  има автоматизация, много електроника за проследяване на технологичния процес. Станцията и сега е с достатъчен капаците за рамките на Добрич. Старият е 120 000 еквивалент/жители, а новият 112 000,  което е напълно достатъчно. През месец август  около големият басейн, който е съвсем нов с площ от 2400  кв.м и капацитет на всяка клетка по 7 хиляди кубика вода, най-вероятно ще се пререже лентата на стратегически важният обект Пречиствателна станция –Врачанци.

Репортаж  на Севдалина Сарандева и Стефан Калев
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта  за ЕП и НС
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта за ЕП и НС
Председателят на НАЗ: Добрата новина е, че парите са осигурени и няма да има редукция на плащането
Председателят на НАЗ: Добрата новина е, че парите са осигурени и няма да има редукция на плащането
ЕК прие препоръки за по-добра защита на децата от насилие
ЕК прие препоръки за по-добра защита на децата от насилие
Великденски базар ще предшества благотворителния театрален спектакъл в подкрепа на Станислава Петрова
Великденски базар ще предшества благотворителния театрален спектакъл в подкрепа на Станислава Петрова



Яндекс.Метрика