Начало >Добруджа >Общество

Предизвикателства и перспективи пред децата без родителска грижа бяха обсъдени днес на кръгла маса в Община Добрич (ВИДЕО)

12.10.2018 г. 13:44:19 ч.
/
Предизвикателства и перспективи пред  децата без родителска грижа бяха обсъдени днес на кръгла маса в Община Добрич (ВИДЕО)
Перспективи и предизвикателства пред  децата живеещи и напускащи социалните учреждения, обсъдиха на кръгла маса днес представители на Сдружение ИДЕА(по чиято инициатива се проведе събитието), представители на местната администрация, експерти от Закрила на детето, представители на бизнеса и неправителствения сектор. Експертното си мнение и анализи от свършената работа представиха Стояна Стоева и Лилия Харизанова пред присъстващите. След Варна, и на територията на Добрич се започва активна работа, насочена към децата и младежите, лишени от родителска грижа. Като основна тема бе поставен въпросът за предизвикателствата пред младежите след напускането на дадено учреждение и сблъсъка им с реалния живот. Бариерата, която разделя тези деца от останалият свят е много дълбока и предизвикателствата, с които се сблъскват за  са много по-трудни за преодоляване, считат експертите, които работят пряко с децата.
„Целта на тази дейност е тези деца да се превърнат в пълноправни членове на нашето общество“, заяви заместник кметът Емилия Баева.
 По мнение на Стояна Стоева се оказва, че предложенията на  работодателите се разминават с очакванията на младежите, поради липсата на изградена трудова дисциплина и етика у тях. Работодателите подхождат с недоверие към тях. А това, че те си набавят работа чрез нерегламентирани трудови отношения, още докато са непълнолетни  и пребивават в рамките на дадена социална институция, ги прави уязвими и им дава грешна представа за реалните условия на труд, считат експертите. Рисковете и трудностите, които възникват поради липсата на устойчивост в семейната среда, води и до липса на устойчивост в  поведението на тези младежи, сподели Стоева. 
Своя опит, като работодател и човек, подал ръка на младеж в неравностойно положение, сподели управителят на фирма“Есетере“ – Пламен Николов. Той увери присъстващите в това, че на тези деца трябва да се подаде ръка, защото те го заслужават и са много благодарни. Момчето , на което неговата фирма помага е Расим, на 22 години. От своя страна той показва на приятелите си своето работно място и се стреми да ги привлече, да започнат работа и те.
Бъдещите планове на инициаторите от Сдружение ИДЕА е да се работи активно в Добрич, наблягайки на децата в най-ранна детска възраст, когато те се повлияват по-лесно.

Репортаж на Христина Карамфилова и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Издигнаха кандидатурата на добричлията Янко Янков за председател на Апелативен съд – Варна
Издигнаха кандидатурата на добричлията Янко Янков за председател на Апелативен съд – Варна
Времето на 20 април
Времето на 20 април
58 деца и млади хора ще участват в шестото издание на областния научен конкурс „Науката на живо“
58 деца и млади хора ще участват в шестото издание на областния научен конкурс „Науката на живо“
Панорама на средните училища в Добрич представя специалности и профили на обучение за 2024/2025 г. (ВИДЕО)
Панорама на средните училища в Добрич представя специалности и профили на обучение за 2024/2025 г. (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика