Предлагат нови правила за предписване на лекарства за онкоболни

20.05.2018 г. 09:10:49 ч.
/
Предлагат нови правила за предписване на лекарства за онкоболни
Нови правила за предписване на лекарства за злокачествени заболявания, предлага здравното министерство. Предвижда се протоколите от решенията на комисиите, които предписват терапиите, да се подават електронно. Целта е да се осигури възможност за по-голям контрол на здравната каса, върху разходите за онколекарства.Голяма част от онкологичните болници в страната разходват лекарствата неефективно, показват резултатите от проверките на медицинския одит през миналата година.
Емил Велчовски - главен секретар на ИАМО: Разтварят се 450 грама. Съгласно това, което ви е определено от онкологичната комисия са 400 грама. Останалите 50 грама се унищожават.
Болниците могат да събират остатъците от медикаментите и да ги прилагат на други пациенти.
магистър-фармацевт Кръстинка Димитрова - болнична аптека УМБАЛ „Св. Иван Рилски“: Остатъкът може да се съхранява в рамките на 24 часа в хладилник. Така,че ако има следващ протокол със същото лекарство се използва лекарството.
д-р Сотир Караниколов - управител на КОЦ-Шумен: Ние съчетаваме лечението на няколко болни със сходна терапия. Приемат се групово, за да може да се използва максимално съответното лекарство.
Здравната каса е предприела мерки за решаване на проблема и вече плаща за доза, а не за опаковка използвано лекарство.
д-р Страшимир Генев - директор на Дирекция "Болнична медицинка помощ", НЗОК: Това гарантира,че няма да се формират излишъци и те няма да се изхвърлят.
Предвижда се онкокомисиите да подават по електронен път протоколите с решенията за назначаване на терапия. Така ще се следи ефекта от лечението и ще се ограничат възможностите за грешки и злоупотреби. Освен това, болниците ще трябва да описват всички остатъци от медикаменти. В момента правилото важи само за скъпоструващите такива.
д-р Страшимир Генев - директор на Дирекция "Болнична медицинка помощ", НЗОК: Това щи помогне на лечебните заведения, така да си планират и организират нещата, че да не се създават излишъци. Тоест тези излишъци да се прилагат на съответните пациенти.
Според магистър-фрмацевт Димитрова новото изискване ще увеличи административната тежест. 


магистър-фармацевт Кръстинка Димитрова - болнична аптека УМБАЛ „Св. Иван Рилски“: Аз мисля,че всичко това е направено да повиши контрола и смятам,че е правилно.

От касата обясниха, че болниците вече са длъжни да отчитат всеки ден използваните онколекарства. Преди това се е случвало веднъж месечно. 
Снимка:clinica.bg
Източник:БНТ

Коментирайте
Подобни новини
Румен Радев: Главчев не разбира с какво се е заел, камо ли да оглави МВнР
Румен Радев: Главчев не разбира с какво се е заел, камо ли да оглави МВнР
Главчев предлага да поеме МВнР
Главчев предлага да поеме МВнР
Пострадалите след преобръщането на български автобус в Турция са в добро състояние
Пострадалите след преобръщането на български автобус в Турция са в добро състояние
Голямо количество хероин е заловен на ГКПП "Капитан Андреево"
Голямо количество хероин е заловен на ГКПП "Капитан Андреево"



Яндекс.Метрика