Начало >Добруджа >Регионални

Председателят на ОбС – Каварна: Одитният доклад за МБАЛ показа сериозни финансови щети (ВИДЕО)

08.10.2020 г. 14:45:56 ч.
/
Председателят на ОбС – Каварна: Одитният доклад за МБАЛ показа сериозни финансови щети (ВИДЕО)
Одитният доклад показа данните в дълбочина, каквато няма в представяните при управлението на д-р Десислав Тасков годишни отчети пред Общинския съвет. Затова сега се повдига завесата и има конкретни обвинения за финансовите щети, нанесени на болничното заведение, от бившия управител на МБАЛ- Каварна – д-р Тасков, който сега е депутат в българския парламент. Това заяви председателят на ОбС – Каварна Йордан Стоянов в студиото на медийна група „Добруджа“.
Дали ще има последствия от тези обвинения, не се наемам да прогнозирам, но случващото се трябва да е ясен знак за всеки, решил да управлява публични средства, че подобно отношение към парите на данъкоплатците в Каварна, няма да бъде толерирано, каза Йордан Стоянов.
Председателят на ОбС-Каварна коментира отправените от местната власт в крайморския град обвинения за лошото финансово състояние на лечебното заведение към бившия управител на болницата и настоящ депутат д-р Десислав Тасков.
Припомняме, че тези обвинения са на база на резултатите от направен одит. Д-р Тасков ръководи МБАЛ – Каварна в периода 2016 – 2019 г. Одитния доклад е предаден на прокуратурата.
Докладът бе разгледан и гласуван на последната сесия на ОбС. Осветлени са сериозни вреди. Това е пореден одитен доклад на търговско дружество в Каварна, който показва тенденция на сериозни нарушения на финансовата  дисциплина, заяви председателят на ОбС - Каварна.
Стоянов представи финансови данни за 2015 г., преди встъпване в длъжност на д-р Тасков като управител на болницата, и за годините на управлението му (2016 – 2019 г.). 2016 г. се оказва знакова според одитния доклад. Още през април, когато д-р Тасков е назначен за временно изпълняващ длъжността, е сключен договор за правни услуги с юрист от Шуменската адвокатска кантора, с неясни параметри за ангажимента му като присъствие и месечно заплащане на стойност три минимални заплати, както и стойността на 30 л. бензин седмично. Този договор е един от общо около 142 договора, подписани еднолично от д-р Тасков, без подпис на счетоводител, в нарушение на Закона за финансовото управление и контрол. Месец по-късно е подписан еднолично от управителя на МБАЛ-Каварна и договор с консултант във връзка с обществените поръчки. За целия период на договора са организирани само 2 обществени поръчки, без видима, според одита, следа от консултантска дейност. За същия период вредата върху бюджета на лечебното заведение е над 8 000 лв. – около 6 000 лв. за заплати и още над 2 000 лв. за гориво.
Сред договорите, подписани еднолично от настоящия депутат д-р Тасков, по време на управлението на каварненската болница, е за покупка на автомобил. Дадени са авансово 1 000 лв., автомобил не е купен, а средствата не са възстановени. Впечатление прави и договор за доставка на работно облекло на стойност 28 308 лв., в който са включени и услуги като графичен дизайн на бродерията, разработка на кройката на модела и др. Одиторите установяват, че според този договор  медицинска престилка, която Община Каварна иначе купува за 15 лв., в този случай струва 55 лв., а медицински чехли, осигурявани за 19 лв. от Общината, са с цена 44 лв. и др. Ето тези сериозни разлики в цените правят впечатление и това е един от примерите за вреда върху бюджета на лечебното заведение, коментира Стоянов.
С данни за задълженията на болницата през годините на управление на д-р Десислав Тасков, при долу-горе еднакви приходи, председателят на ОбС - Каварна онагледи как се развива ситуацията.
Например, при 53 000 лв. задължения към доставчици през 2015 г., под управлението на д-р Тасков, за 2016 г. те са 136 000 лв., а 2019 г. се увеличават до 452 000 лв.
Голям е и скокът в разходите за външни услуги – от 59 000 лв. за 2015 г., при управлението на бившия управител на МБАЛ за 2016 г. те стават 120 000 лв., а за 2019 г. се увеличават до 196 000 лв.
Сигурен съм, че прокуратурата ще си свърши работата по случая както трябва. Но искам да отбележа, че законосъобразно и целесъобразно са две различни неща, а да не забравяме, че трябва да се има предвид и моралната гледна точка, поясни председателят на ОбС - Каварна.
 
Репортаж на Галина Бозукова и Стефан Калев
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Седемнадесет есета се състезаваха в конкурс, обявен от читалището в с. Крушари
Седемнадесет есета се състезаваха в конкурс, обявен от читалището в с. Крушари
От ОД на МВР – Добрич отчетоха спад на престъпността в община Балчик сравнение с 2022 година
От ОД на МВР – Добрич отчетоха спад на престъпността в община Балчик сравнение с 2022 година
В Генерал Тошево орисаха двете бебета, родени в края на 2023 г. и началото на 2024 г.
В Генерал Тошево орисаха двете бебета, родени в края на 2023 г. и началото на 2024 г.
2 май - неучебен и неприсъствен ден за училища и детски градини в община Генерал Тошево
2 май - неучебен и неприсъствен ден за училища и детски градини в община Генерал Тошево



Яндекс.Метрика