Дронове са бомбардирали петролни съоръжения край Рияд

14.05.2019 г. 13:46:09 ч.
/
Дронове са бомбардирали петролни съоръжения край Рияд
Безпилотни летящи устройства с прикачени към тях експлозиви са използвани срещу помпени станции на саудитската петролна инфраструктура в района на столицата. Според властите в Рияд това е терористичен акт, идващ два дни след атака срещу два петролни танкера на кралството край бреговете на Обединените арабски емирства, съобщи "Ройтерс".
Министърът на енергетиката Халид ал Фалих твърди, че са атакувани две помпени станции, но не е прекъснат нито добивът, нито износът на петрол и производни продукти. Държавната компания АРАМКО обави, че няма пострадали. В коментар за медиите на енергийния министър на най-големия износител на петрол се казва, че двата инцидента демонстрират необходимостта да бъдат отблъснати "терористичните групировки зад подобни разрушителни действия", включително подкрепяните от Иран отряди на хути от Йемен.
Телевизията на хутите "Масирах" цитира във вторник военни представители, според които са започнали нападения с дронове срещу "жизненоважни саудитски инсталации". Предвождана от Саудитска Арабия коалиция се сражава срещу хутите вече четвърта година.
ОАЕ още не разкрива подробности за естеството на нападенията срещу 4 кораба, включително един под норвежки флаг, край Фуджайра - ключов пункт за товарене на петрол близо до Ормузкия проток.
Американски официален представител, запознат с данните на разузнаването на САЩ, твърди пред "Ройтерс", че Иран е главният заподозрян, макар че Вашингтон не разполага още с неопровержими доказателства. Техеран отхвърли подобни твърдения и призовава за разследване. Джон Абизаид, посланикът на САЩ в Рияд, каза, че след разследването "да отговорим по подобаващ начин, без да се стига до война"
Снимка:www.monitor.bg
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Всички живи президенти на САЩ осъдиха расизма и неравенството
Всички живи президенти на САЩ осъдиха расизма и неравенството
Северна Македония върна карантината
Северна Македония върна карантината
Джордж Флойд бил с коронавирус, в тялото му имало фентанил и амфетамини
Джордж Флойд бил с коронавирус, в тялото му имало фентанил и амфетамини
Испания отваря за туристи в края на юни
Испания отваря за туристи в края на юниЯндекс.Метрика