Начало >Добруджа >Общество

Преподавател по БЕЛ: Матурите днес не са нито по-леки, нито по-трудни. Матурите са по-честни (ВИДЕО)

14.06.2019 г. 11:27:12 ч.
/
Преподавател по БЕЛ: Матурите днес не са нито по-леки, нито по-трудни. Матурите са по-честни  (ВИДЕО)
Матурите днес не са нито по-леки, нито по-трудни, в сравнение с минали години. Матурите са по-честни, казва Жанина  Шекерлийска, препопдавател по БЕЛ в ЕГ „Гео Милев” в Добрич. „Мои випуски са постигали и по-висок среден успех от този, който постигна випускът  през тази година- 5, 35.  Преди пет години средният успех беше 5,42, а  преди още пет - отличен 5, 54”.
В тези цифри съзираме една тенденция на спад, казва преподавателят и този спад има своите причини. Една от причините е спад на мотивацията сред учениците. „Тези ученици, които кандидатстват медицина или други специалности, доста преди матурите вече са се явили на предварителни изпити, имат отлични оценки и  са вече студенти. В този случай те се нуждаят от прилична оценка от зрелостния изпит”. Неправилното структуриране на модулите на матурата е друга  причина, която изтъква преподавателят . „За първи модул се дават 60 минути. Учениците се справят със задачите  за два пъти по-малко време. За втория модул също се дават 60 минути, но работата в него е  свързана с повече писане, малко повече обмисляне, за да се прозре смисъла на текста и това време  е недостатъчно. Не знам защо организаторите не вземат решение да обединят първи и втори модул и ученикът сам да прецени как да разпредели своето време. Тогава спадът на оценките няма да е от недовършване на работата по втори модул”.
Часовете по литература в учебния план са достатъчни, категорична е Жанина Шекерлийска.  „Има деца, които не се нуждаят от допълнителни форми за самоподготовка, има и други, които посещават такива, но пък оценките им са петици  или по-ниски от петици.  Всичко зависи  от човека, от културното ниво на семейството, от личната му отвореност към литературни явления, факти и процеси”, счита тя.
Да си учител  е провокация и това е така не само днес. Всяка епоха има своята трудност и бариера, която преподавателят  трябва да преодолее, казва Жанина Шекерлийска. „Трудно ми е да кажа дали днес е по-отговорно или по-трудно да си учител. Когато си млад си по-ентусиазиран , по-енергичен, готов да експериментираш. В по-напреднала възраст се уповаваш на изпитани практики, които понякога те отвеждат  към рутината, което се усеща от учениците и тогава дистанцията между учител и ученик нараства”. Основната  критика на преподавателя е, че  в съвременното училище няма достатъчно дисциплина и ред. ”Може би изхождам от впечатленията  си в езикова гимназия, но са необходими повече дисциплина, ред и санкции, за онези, които нарушават правилника. Ако това се въведе, то всеки ще си знае мястото и тогава ще бъде по- лесно”.
Според нея изграждането на респект у ученика към преподавателя  е в ръцете на самия учител.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Таланти от вокална школа VoiceRoom Nelly Gregory гостуваха в Дома за стари хора в Добрич
Таланти от вокална школа VoiceRoom Nelly Gregory гостуваха в Дома за стари хора в Добрич
Граждани и институции заедно търсят възможности за решение на обществени проблеми
Граждани и институции заедно търсят възможности за решение на обществени проблеми
6-годишната Магдалена Костадинова от Добрич дебютира на конкурси с първи места (ВИДЕО)
6-годишната Магдалена Костадинова от Добрич дебютира на конкурси с първи места (ВИДЕО)
Времето на 25 април
Времето на 25 април



Яндекс.Метрика