Начало >Добруджа >Култура

„Превъплътителката Адриана Будевска“- уникална изложба в Добрич (ВИДЕО)

13.12.2018 г. 14:36:20 ч.
/
„Превъплътителката Адриана Будевска“- уникална изложба в Добрич (ВИДЕО)
Регионален исторически музей –Добрич съхранява най-големият архив в България, посветен на родената в нашия град драматична артистка Адриана Будевска.  Около 1500 експоната имаме във фонда, изтъква д-р Кремена Митева, главен уредник на Дом-паметник „Йордан Йовков“.Над  500 са движимите културни ценности и оригинали.  Специално за 140-годишнината  от рождението на Будевска е подредена фото-документална изложба, която никога не е показвана в такъв вариант  под надслов  „Превъплътителката Адриана Будевска“.  Откриването е днес- 13 декември (четвъртък) от 17.00 часа във фоайето на Дом-паметник "Йордан Йовков". Акцент в изложбата са знакови роли на актрисата в българския театър. С тях тя се е превърнала в легенда в продължение на двадесет и пет годишна дейност на сцената на Народния театър, разказва д-р Митева. Адриана Будевска е сред създателите на трупата на „Сълза и смях“, на „Свободен театър“ от обединението на които се ражда Народен театър. Тя самата е казвала, че главната цел в живота и е създаването на национален театър. Този и стремеж е подплатен с неимоверните усилия на няколко поколения артисти които при много трудни условия поставят началото. Будевска е изиграла над 100 роли които в голямата си част са централни, драматични женски роли. В експозицията тя е представена в български пиеси и пиеси от световната класика. Посетителите ще я видят в Рада от „Под игото“, в Елени  от „Боян магесника“ на Кирил Христов, в Далила от пиесата на Владимир Мусаков и Дездемона   от „Отело“ на Шекспир. На снимка може да се види още Амалия от  „Разбойници“ на Шилер, Алиса от „Мъртвешки танц“ на Август Стринберг. Точно тази роля е използвана за лого на бургаския театър, който носи името на Будевска.
Изложбата показва оригинал на свидетелство на Адриана Будевска от държавната девическа гимназия „Мария Луиза“-Варна, оригинал на писмената и работа от завършването, както и оригинал на венчалното свидетелство.  Тя е венчана за артистът Христо Ганчев през 1901 година. Показана е личната библия на актрисата, където тя води семейната летопис. Библията е дарена на РИМ-Добрич през 1988 година от нейната внучка Адриана Ганчева. Тогава родственицата за първи път посещава България и родния на Будевска  Добрич и къщата в която е отрасла.Д-р Кремена Митева разказва за усилията на добричките историци и лично на Ани Пенева за събиране на фонда съхранил спомена за голямата актриса.
Един от интересните документи  е корабния билет  с който  Адриана Будевска отпътува за Аржентина от Хамбург до Буенос Айрес  от 1937 година. Показана е и автентична кореспонденция между актрисата и Георги Димитров и Роза Димитрова.Запазени са стихотворения които тя се опитвала да пише, заедно с нейни книги и лична писалка.Години наред родната къща на Будевска се руши и може би през следващата година ще може да се превърне в музейната ценност каквато е. Тя от 1976 година е паметник на културата., припомня Митева. През 1978 година в нея се открива музейна сбирка, но е евакуирана след едно от земетресенията. В момента състоянието на къщата е трагично, признава д-р Кремена Митева. Години наред се водят преписки и кореспонденции с цел възстановка. Община Добрич спечели проект към Министерство на културата и все още се водят процедурни битки за осъществяването му. Очаква се следващата година да се премине към ремонтни дейности.В тази къща в близост до храм „Св.Троица“ Адриана Будевска е живяла  11 години. Нейният брат Ганчо и съпругата му Гинка Будевска са се грижели за малкото момиче,  разказва Митева. Те имат изключителна заслуга за въвеждането на Адриана в средите на интелигенцията в София, Варна и Разград където тя учи като гимназистка.
 
Музейната публика ще може да проследи изложбата в продължение на три месеца, до средата на март 2019 година.


Репортаж на Севдалина Сарандева и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
За поредна година Добрич ще отбележи с концерт Международния ден на джаза
За поредна година Добрич ще отбележи с концерт Международния ден на джаза
Седмица на камерната музика в Добрич продължава с концерт на Анна Карадимитрова и Божена Иванова
Седмица на камерната музика в Добрич продължава с концерт на Анна Карадимитрова и Божена Иванова
Трима именити музиканти във втория концерт от Седмица на камерната музика „Константин Илиев“
Трима именити музиканти във втория концерт от Седмица на камерната музика „Константин Илиев“
Представят в Добрич творчеството на Георги Заркин – антикомунист, убит от ДС в затвора
Представят в Добрич творчеството на Георги Заркин – антикомунист, убит от ДС в затвора



Яндекс.Метрика