През 2019 г. има повече кандидати за учители и лекари за сметка на юристи

05.12.2019 г. 12:43:15 ч.
/
През 2019 г. има повече кандидати за учители и лекари за сметка на юристи
През 2019 година, в сравнение с миналата 2018, се обучават повече инженери, лекари и учители и по-малко икономисти, юристи и администратори.
Това каза Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт "Отворено общество", по време на представянето на Рейтинговата система на висшите учебни училища в България за 2019 г., предаде репортер на БГНЕС.
От думите му стана ясно още, че безработицата сред завършилите висше образование е рекордно ниска, едва 2.2%.
Той направи сравнение с 2014 г. когато тя е стигала до 7% в определени направления.
"Днес, безработни висшисти на практика няма, но половината от тях се реализират на позиции, които не изискват висше образование. Този проблем засяга по-скоро завършилите степен „Бакалавър“, отколкото „Магистър“ – над 60 % от магистрите се реализират на позиции, изискващи висше образование, а при бакалаврите този процент е под 36%“, посочи той.
Сред специалностите, в които висшистите заемат позиции, изискващи завършено висше образование са на първо място „Военно дело“, „Медицина“, „Фармация“, „Общество и здраве“.
От обратната страна на статистиката, най-малко от завършилите специалност „Туризъм“ се реализират на позиции, изискващи завършено висше образование. Сред другите специалности са „Биотехнологии“, „Животновъдство“, „Хранителни технологии“ и др.

Стана ясно още, че броят на студентите през последната година у нас намалява тематично с около 6000 студенти и с 45 000 студенти сравнено с преди 5 години. Това е спад на студентите с около 17%.

„В двете най-големи висши училища – СУ и УНСС се обучават по-малко студенти, отколкото е спадът в броя на студентите през последните 5 години. Този спад е съпроводен с промяна на структурата на разпределението на студентите по различни професионални направления. В момента имаме около 15 професионални направления в България, в които в последните 5 години броят на студентите е спаднал с над 30%. Пример за това са двете най-масови направления – „Икономика“ и „Администрация и управление“. Спадът на студенти в тях е с около 31 000“, посочи Стойчев и добави, че през последните пет години се наблюдава увеличение в пет направления, където броят на студентите е нараснал с над 30% . Това са „Медицина“, „Военно дело“, „Стоматология“, „Педагогика“ и „Ветеринарна медицина“.

Той посочи още, че средният осигурителен доход на завършилите току що висше образование в страната нараства, достигайки до 1297 лв. през 2019 година при нива от 1151 лв. през миналата година и от едва 867 лв. през 2014 година.
От думите на Стойчев стана ясно още, че Софийският университет остава първенец в системата с 21 професионални направления, на второ място е Техническият университет - в шест направления и на трето място - Американският университет в България в три от направленията. Медицинските университети в Пловдив и в София делят първото място със 74 точки по медицина, а висшето учебно заведение в столицата е първенец по фармация. /БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
Даниел Митов оттегли пред премиера номинацията си за служебен министър на външните работи
Даниел Митов оттегли пред премиера номинацията си за служебен министър на външните работи
На първо четене: Либерализацията на пазара на ток се отлага с година
На първо четене: Либерализацията на пазара на ток се отлага с година
Бебета от Кюстендил са първите жертви на коклюш у нас
Бебета от Кюстендил са първите жертви на коклюш у нас
Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката
Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката



Яндекс.Метрика