Президентството опровергава твърденията на Цветанов

20.04.2018 г. 09:47:36 ч.
/
Президентството опровергава твърденията на Цветанов
От администрацията на президентството публикуваха пълния текст на първоначалното предложение за позиция на КСНС, направено от страна на президентската институция.
Текстът идва "във връзка с манипулативните твърдения на председателя на Парламентарната група на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов", а именно, че първоначалното предложение на президентската институция за становище на КСНС представлявал документ, който "ако го видите, ще се убедите, че само трябваше да излезем пред вас и да кажем, че започват стъпки за излизане от ЕС и НАТО."
Припомняме, след продължилото близо 5 часа заседание на КСНС, което се проведе вчера, 19 април, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира заседанието. Според него първоначалната позиция на президента навеждала към излизане на България от ЕС и НАТО.
"Имаше доста некоректност по становището, което трябваше да има Консултативния съвет. Много бих искал президентската институция да представи становището, по което трябваше да дискутираме и да се забавим толкова дълго време. Ако ви бъде представена черновата на становището, ще видите че действително сме прави в изводите, които сме правили чисто политически и предположенията, които могат да бъдат направени, че президентската институция с нейния екип и това, което ни представиха като становище определено - трябваше да излезем и да кажем пред вас, че започваме стъпки за излизане от НАТО и ЕС", заяви Цветанов.

Цветанов заяви и че ако след заседанието на КСНС от президентството са излезли с тази позиция (първоначалната позиция), от ГЕРБ са щели да напуснат заседанието.
"Ние просто щяхме да излезем от КСНС" - посочи Цветанов.
Публикуваният документ започва със кратко въведение, според което съществените промени в геополитическата среда се отличават с особена динамика и изправят националната сигурност на Република България пред нови предизвикателства. "Консултативният съвет по национална сигурност обсъди актуалните рискове и заплахи за националната сигурност на Република България, състоянието на въоръжените ни сили и необходимите мерки за укрепването на сигурността."
В първоначалното предложение на президентството за позиция на КСНС се коментира ситуацията в Близкия изток, в частност - кризата в Сирия, и конфликтът в Украйна.
"Въпреки декларираната победа над ИДИЛ, конфликтът в Сирия се разраства.Нанесените удари по обекти от територията на Сирия от създадената ad hoc коалиция (САЩ, Великобритания и Франция), без резолюция на Съвета за сигурност на ООН, покачват риска от ескалация на напрежението в региона.Отделно Турция провежда самостоятелна операция в Северна Сирия, Израел нанася въздушни удари по военни обекти на Сирия. Ситуацията се усложнява от действията на Руската Федерация и Иран, които имат свои контингенти и провеждат операции на територията на Сирия. Концентрацията на военна сила и нарастването на конфронтацията в региона покачват риска от глобален конфликт."
Във връзка с конфликта в Украйна от президентството предложили позиция, според която кризата в района остава неразрешена. "Въпреки декларациите от участниците в конфликта за спазване на Споразуменията от Минкс, същите се напушват системно."
Снимка:www.president.bg
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса
За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
Третият мандат отива при "Има такъв народ"
Третият мандат отива при "Има такъв народ"



Яндекс.Метрика