Начало >Добруджа >Общество

Приготвянето на хляб с квас - страст за шеф Анатоли Колев (ВИДЕО)

09.10.2020 г. 15:48:04 ч.
/
Приготвянето на хляб с квас -  страст за шеф Анатоли Колев (ВИДЕО)
„Приготвянето на хляб с квас, за мен, е страст”. Това споделя за Медийна група „Добруджа” шеф Анатоли Колев – вицепрезидент на Българската асоциация на пицарите и собственик на магазин за хляб с квас в гр. Варна. Този изключително полезен продукт, който има своята дълголетна история, вече се харесва  и предпочита от много хора у нас.
Все повече са тези, които избират здравословния начин на живот и се грижат за своето тяло - ходят на фитнес или правят йога, а  здравословното хранене е част от този техен режим. Така, както хората се грижат за това да изглеждат добре отвън, те се грижат и за здравето си отвътре, а хлябът с квас се превръща в една полезна част от здравословното меню, казва той и изброява само малка част от ползите за здравето, които води след себе си  неговата консумация. „Хлябът с квас е изключително полезен за хора, които имат стомашни проблеми, подходящ е и за такива с диагноза диабет. Консумацията му не води до тежест в стомаха или пък до неговото подуване”.  
Хлябът с квас е добре познат на българските потребители и всеки, който има възможност да си го позволи, би предпочел да си купи от него, счита още Колев. „Всеки би избрал качествен хляб, пред бързо произведените хлябове с мая. В много градове се предлагат квасни хлябове и хората ги търсят, не защото това е мода в начина на хранене, а заради здравословния ефект от тях”.
За получаването на един наистина здравословен и вкусен хляб, приготвен с квас, от особена важност в целия технологичен процес е добрата суровина. „Това, с което не правя компромис в производството на хляб с квас, е суровината или брашното, което използвам”, категоричен е той. По думите му правило номер едно при производството на хляб,  е свързано с използването на висококачествена хлебна пшеница. Нещо, което според него се пренебрегва от големите фирми, които залагат повече на количеството и по-малко на качеството. 
Хлябът, който той предлага на своите клиенти, се приготвя от италианско брашно. „Внасям този продукт от Италия заради постоянното добро качество на хлебна пшеница - без добавяне на допълнителни стабилизатори в брашното. Няма как едно брашно, което в търговската мрежа струва 1.00 лев, да бъде качествено – без стабилизатори, глутен, ензими и други. За да се получи качествено брашно, е необходимо блендиране на качествена хлебна пшеница, а не на фуражна, която  е избелена”, категоричен е специалистът.
Приготвянето на хляб с квас е процес, който изисква и отнема много време - 24 часа при готов стартер.
„При квасните хлябове се случват естествени процеси, които не могат да бъдат форсирани. Там има спонтанни и естествени ферментации и те изискват време. Този хляб не може да се направи за два часа, което е възможно с използването на синтетичната мая”, обяснява той.
След 20 години опит в бранша, шеф Колев твърди, че има още  какво да учи за хляба. По думите му колкото повече опознаваш една материя, осъзнаваш колко много още имаш да учиш за нея, поради което думата „знам” трябва да се употребява много внимателно. 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
17-годишна англичанка е доброволец в РБ „Дора Габе” (ВИДЕО)
17-годишна англичанка е доброволец в РБ „Дора Габе” (ВИДЕО)
Времето в сряда
Времето в сряда
Семейство Станчеви – най-четящото семейство в Добрич (ВИДЕО)
Семейство Станчеви – най-четящото семейство в Добрич (ВИДЕО)
Областните етапи на състезанията "Млад огнеборец" и на "Защита при бедствия..." ще се проведат в Добрич
Областните етапи на състезанията "Млад огнеборец" и на "Защита при бедствия..." ще се проведат в Добрич



Яндекс.Метрика