Начало >Добруджа >Общество

Проекти за 153 млн. лева се изпълняват в момента от община Добрич (ВИДЕО)

22.03.2019 г. 11:31:29 ч.
/
Проекти за 153 млн. лева се изпълняват в момента от община Добрич (ВИДЕО)
Проекти за 153 млн. лева се изпълняват в момента от община Добрич. Най-големият от тях е този за водния цикъл. Започнахме да работим по него още в началото на мандата, заяви в предаването „Моят град” зам. кметът Росица Йорданова, като припомни, че той е на стойност почти 115 млн. лева. Лот 2 и 3, които касаят подмяна на водопроводи са в етап на приключване, а по Лот 1 предстои същинската работа. Другите мащабни проекти  касаят изпълнението на инвестиционната програма. Към момента са подадени и се работи по проекти за над 22,8 млн. лева, като ни остава  остатък от над 5,3 млн., с който също трябва да изпълним като инвестиционни проекти, каза Йорданова.
Тя призна, че най-много изменения са били направени по проекта за водния цикъл. Причината е, че първоначално той е предаден през 2011 година. За няколко години са се променили много условията за кандидатстване и изкисквания на Управляващият орган. Затова и когато влезе за оценка, Управляващият орган имаше много забележки, бяха направени много корекции и допълнения, за да стане той работещ, каза Йорданова. Имаше забележки по проекта „Образователна инфраструктура”. В началото е било заложено да се внесат проекти за 9 млн. лева, като са били включени 4 училища и 3 детски градини. Стана ясно, че за детските градини с номера 12, 18 и 25 липсваше конструктивна част, затова те бяха извадени от проектното предложение и бе подаден ново проектно предложение на по-ниска стойност, обясни Йорданова.  
Директорът на дирекция "Икономическо развитие и европейски фондове" Петър Енев обясни, че подготовката по тези проекти е извършена през последните 7-8 години. Промяна на наредби и закони  наложи преработване на самите проекти в хода на самите събития.
За всеки един проект, дори за малка улица, стои формуляр от над 700 страници, преди да се стигне до етапа на самите строително-монтажни работи, каза още Енев. Като най-фрапантен случай той посочи реализирания вече проект за ул. „6 септември”.  По средата на улицата имало построен гараж, като процедурно е отнело 3 месеца, за да се постигне споразумение със собственика на гаража. Другият вариант е бил асфалтирането да заобиколи обекта.
Други проблеми се появяват заради пропуски при обследването на улиците при самото проектиране (не са отбелязани места за кофи за смет, подстъпи към имоти др.), сподели Енев. По думите му остава скрит обем от работа за преработката на такива готови проекти.
Като приключени проекти Росица Йорданова посочи този за подмяна на дограмата на Художествена галерия по „Красива България”, проектите за рехабилитация на ул. „6 септември”, Ветеринарната гимназия, Пожарната и санирането на  9 блока по програма „Региони в растеж”.
За следващия мандат ще остане да се довършва Лот 1 в рамките на водния цикъл и проектите по образователната инфраструктура. Ще продължи реализацията и по социалните проекти, които се изпълняват от дирекция "Хуманитарни дейности". Те са в размер на 1,661 млн. лева, съобщи още Росица Йорданова.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
СКРЪБНА ВЕСТ: Почина адвокат Юрий Митев
СКРЪБНА ВЕСТ: Почина адвокат Юрий Митев
ОДМВР-Добрич с апел за засилен родителски контрол при използването на електрически превозни средства от деца
ОДМВР-Добрич с апел за засилен родителски контрол при използването на електрически превозни средства от деца
Нивото на безработица в област Добрич през февруари е 6,18%
Нивото на безработица в област Добрич през февруари е 6,18%
Адреси с аварии във ВиК на територията на област Добрич
Адреси с аварии във ВиК на територията на област Добрич



Яндекс.Метрика