Проф. Кантарджиев: В страната в момента няма грипни вируси

14.11.2019 г. 08:58:53 ч.
/
Проф. Кантарджиев: В страната в момента няма грипни вируси
По данни на Националната референтна лаборатория в момента в България няма циркулация на грипни вируси., заяви за БГНЕС националният консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

„Сега на нашето внимание са респираторните вируси, като за момента са доказани Първа и Трета група на т.нар. „парагрипни вируси“. Те причиняват заболяване, но то е в пъти по-леко от грипа, и обикновено преминава без усложнения“, съобщи проф. Кантарджиев.

Парагрипните вируси се разпространяват епидемично и много бързо се прехвърлят от човек на човек, уточни националният консултант.

„В момента в София доминират бока-вирусите, които се отличават със силна суха кашлица, която обикновено минава в рамките на седмица-две. В страната – в Плевен и Стара Загора, например, по-миналата седмица върлуваха т.нар. рино-вируси, които се разпространяват при ниска или намалена хигиена на ръцете, и се пренасят основно чрез мръсните ръце“, допълни проф. д-р Кантарджиев.
И съветва в есенно-зимния сезон ръцете да се мият по-често, да се ползват мокри кърпички; помещенията, в които се събират повече хора – да се проветряват често. „И докато отваряме прозорците в градския транспорт, грипът в София ще се забави”, заяви професорът.
Точно сега е времето да се постави противогрипна ваксина, като желаещите за това имат време да я поставят до средата на следващия месец. Ако реши да отложи решението си за ваксинация със седмица-две, човек трябва задължително да се пази от контакти с болни, поясни проф. Кантарджиев.
Обикновено грипът навестява столицата още през ноември, когато се потвърждават първите случаи на заболели. През декември започва слабо епидемично разпространение, и обикновено пикът е през януари.
„Пик на инфекцията” значи, че най-много хора се разболяват за най-кратко време, уточни консултантът и добави, че грипът поразява най-много хора или в края на януари, или през февруари. Има три фактора, които влияят върху заразата – празниците, климатичните условия, и ваканциите на децата в детските заведения. Сега, поради по-топлата есен, в цяла Европа се забавя разпространението на грипа.
„Отворени ли са прозорците; не се ли събираме на едно място много хора; има ли достъп на свеж студен въздух, за да се свиват кръвоносните съдове на носа и да не намалява нашата защита към инфекции – грипът обикновено се забавя“, напомни лекарят. Въпреки тези мерки, и макар със забавяне от две-три седмици, грип тази година все пак ще има, лаконичен бе проф. д-р Кантарджиев. /БГНЕС
Източник:БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
Продължават срещите на президента Румен Радев с потенциалните служебни премиери
Продължават срещите на президента Румен Радев с потенциалните служебни премиери
За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса
За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април



Яндекс.Метрика