Начало >Добруджа >Общество

Просветният министър в Добрич: Доверието е в основата на образователната система (ВИДЕО)

23.02.2018 г. 16:09:48 ч.
/ ИА Добруджа
Просветният министър в Добрич: Доверието е в основата на образователната система (ВИДЕО)
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посети днес област Добрич. Защитеното основно училище ”Св. Климент Охридски” в село Дуранкулак бе първото посетено учебно заведение по време на визитата му.
По-късно министър Вълчев се срещна и с колектива на СУ ”Димитър Талев” в Добрич. Той поздрави ръководството на училището за проведената предния ден кръгла маса, чиято тема бе „Семейството и училището днес - права и отговорности”. „Това е изключително важна тема, защото трябва да налагаме култура на взаимодействие между училището и семейството, между учители и родители. Аз като министър не мога да принудя образователните институции да направят едно или друго конкретно нещо, но мога да инициирам такъв разговор. Доверието и партньорството са в основата на образователната система”, подчерта министърът.
От 15 часа в голямата заседателна зала на Община Добрич се проведе работна среща, в която участваха директори на училища, учители, синдикалисти и представители на местната власт. Повечето от присъстващите имаха подготвени въпроси към министъра. Той самият призна, преди да влезе, че също има своите въпроси към тях. „Нямам конкретни очаквания от срещата в Добрич. Посещавам всички области, срещам се с образователната общност. Надявам се срещата да бъде ползотворна и да успеем да си отговорим взаимно на колкото се може повече въпроси, касаещи системата”, каза преди дискусията министър Вълчев.
По темата за камерите в учебните заведения и протестите на родителите Красимир Вълчев призна, че Министерството ще изготви препоръки за по-добро взаимодействие между родителите от една страна и училищата, и детските градини от друга. „Трябва да има нулева толерантност към всички прояви на агресия, независимо дали са от учители към деца, или от родители към учители. Все пак в системата заетите са около 120 хиляди души. От тях 90 хиляди е броят на педагогическия персонал, близо милион са децата и учениците. Така че случаите на агресия наистина са единици, но не трябва да се проявява никаква толерантност към тях”, категоричен бе министърът на образованието.
Министърът отговори и на въпрос за професионалното образование, и липсата на интерес у децата към такива паралелки. „Смея да твърдя, че ниската репутация на професионалното образование от последните години е незаслужена. Това, което виждаме днес, е много добра реализация на професионалното образование. То дава възможност както за продължаване в системата на висшето образование, така и за непосредствена реализация след завършване на средното образование. И данните показват, че тези, които са завършили в професионална гимназия, имат по-висока реализация при равни други условия. Днес позициите, в които се изисква професионално образование, са с по-високи доходи, отколкото дори позиции, които предполагат висше образование в някои професионални направления. И тази разлика ще се увеличава заради очаквания още по-голям недостиг на пазара на труда”, коментира министър Красимир Вълчев.
Министерството планира мащабна информационна кампания, заедно с работодателите, по отношение избора на децата за включване в професионалното образование, призна Вълчев. И уточни, че балансът трябва да бъде намерен на местно ниво, защото изборът зависи и от други фактори като материалната база на дадено училище, преподавателите, а и какви деца учат в него.

Репортаж на Дана Михайлова и Павлина Живкова

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Възпитаник на гимназията по туризъм в Добрич със сребърен медал от националното състезание по професии
Възпитаник на гимназията по туризъм в Добрич със сребърен медал от националното състезание по професии
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Времето в петък
Времето в петък
Издателство Клет България  провежда  информационно събитие  в Добрич
Издателство Клет България провежда информационно събитие в Добрич



Яндекс.Метрика