Протест в Скопие срещу Груевски

06.05.2015 г. 09:32:26 ч.
/
Протест в Скопие срещу Груевски
Около 3000 души се събраха на протест срещу македонското правителство с искане за незабавна оставка на министър-председателя Никола Груевски. Протестиращите първоначално успяха да пробият полицейския коридор и да влязат в двора на Министерския съвет, информира електронното издание на македонския вестник ”Вест”, съобщава Нова ТВ. Към сградата хвърчаха яйца и картофи, писа още "Вест".
Според публикациите част от протестиращите удряли с метални прътове по щитовете на полицаите.
Впоследствие напрежението между полиция и протестиращи ескалира и униформените разпръснаха събралото се пред сградата множество. По информация на Novatv.mk има един ранен фоторепортер, няколко полицая и един по-тежко ранен цивилен, който е откаран в болница.
Протестът, в който според медиите участват предимно млади хора, започна след днешната пресконференция на опозицията, на която бяха показани записи от подслушвани телефонни разговори, свързани с убийството на Мартин Нешковски.
Младежът бе убит в центъра на Скопие през юни 2011 г. по време на празненствата за победата на партията на Груевски ВМРО-ДПМНЕ.
Заев днес пусна нови СРС-та - телефонни разговори на Груевски, вътрешния министър Гордана Янкуловска и директора на Агенцията по сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков - братовчед на Груевски, от които става ясно как тримата искат да прикрият истинския убиец на Нешковски, който е полицай и да набедят обикновен служител от охраната.
22-годишният младеж бил поддръжник на управляващата партия, който празнувал изборната победа на Груевски на централния площад в Скопие. Той поискал да се качи непоканен на трибуната, заради което бил пребит до смърт.
Член на специалните полицейски сили, отговарящи за сигурността на премиера, беше признат за виновен и осъден на 14 години затвор за смъртта на младежа.
Заев обвинява Груевски, че е подслушвал нелегално 20 хил. македонци. Той казва, че е получил от неназовани лица записите, които оповестява периодично. Груевски казва, че записите са били направени от чуждестранни шпиони и обвинява Заев в заговор за преврат.
По думите му тези записи са фалшиви, а Заев злоупотребява с убийството на млад човек, пише Македонската информационна агенция (МИА).
Според МИА освен това протестът е бил организиран от брата на убития Мартин Нешовски. Mакедонското електронно издание "Нет Прес" пък пише, че в основата на протеста са бивши и настоящи високопоставени лица на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ). Изданието още посочва, че сред основните протестиращи са близки сътрудници на бившия президент Бранко Цървенковски.
Снимка:clubz.bg
Източник:Vesti.bg

Коментирайте
Подобни новини
Граждани на Неапол се жалват в съда от тормоза от нощния живот
Граждани на Неапол се жалват в съда от тормоза от нощния живот
В Гърция свалят цените на великденски стоки
В Гърция свалят цените на великденски стоки
От IT специалист до готвач: Украйна започна мащабна кампания за доброволци в армията
От IT специалист до готвач: Украйна започна мащабна кампания за доброволци в армията
Столтенберг: Военната помощ за Украйна не закъсня, но забавянето ѝ имаше последици
Столтенберг: Военната помощ за Украйна не закъсня, но забавянето ѝ имаше последици



Яндекс.Метрика