Начало >Добруджа >Регионални

Проверка установи 2 171 дка неправомерно използван поземлен фонд в община Тервел

21.02.2020 г. 11:57:08 ч.
/
Проверка установи 2 171 дка неправомерно използван поземлен фонд  в община Тервел
2 171 декара земя от Общинския поземлен фонд на Община Тервел са неправомерно ползвани. Това става ясно от докладна записка на кмета инж. Симеон Симеонов за резултатите от проверка на общинската администрация относно неправомерно обработваните  земи от общинския поземлен фонд и мерките, които ще бъдат предприети с цел прекратяване на  лошата практика. Проверката е извършена по предложение на общинския съветник Нико Радев.
Голяма част от имотите, които се обработват неправомерно, намират с е в близост до населени места и  в миналото са били градини са с начин на трайно ползване и друг вид застрояване, се казва в докладната.  Те се намират в непосредствена близост до  населените места. Поради тяхната маломерност,  част от тях никога не са отдавани под наем и не са носили доходи на общината. Друга част от проверените имоти, които са с начин на трайно ползване – лозе,и  също никога не са били отдавани под наем, е установено , че се ползват  неправомерно като земеделски. Установени са  нарушения и  при общинските пасища.  Практика е, земеделските стопани, които обработват съседни имоти, да нарушават границите и да ги обработват като земеделска земя.  В резултат  на извършената  проверката са съставени 60 броя актове за общинска собственост  на имоти. Установени са имотите, които могат да бъдат отдавани под наем и са предвидени за включване в търг през следващата година. Предвиждат се и мерки за бракуване на част от общинските лозя, които са в землищата на селата Орляк и Брестница, и отдаването им  като земеделски терени.
Общинският съветник Нико Радев предложи общината да закупи програмен продукт за разчитане на графични файлове на кадастралната карта, но предложението не бе одобрено. Кметът инж. Симеон Симеонов аргументира отказа си с думите, че общината е извършила инспекцията в системата за електронни услуги на Държавен фонд Земеделие, а предприетата стъпка е важна, за да може общината да събере средствата, които й се полагат.
 
 
 
 
Снимка:chernomorie-bg.com

Коментирайте
Подобни новини
Добрички общински съвет даде съгласие за откриване на  младежки клуб в село Фелдфебел Денково
Добрички общински съвет даде съгласие за откриване на младежки клуб в село Фелдфебел Денково
Включиха нови три обекта в капиталовата програма на Община Добричка (ВИДЕО)
Включиха нови три обекта в капиталовата програма на Община Добричка (ВИДЕО)
Фестивал на занаятите ще се проведе в „Двореца“
Фестивал на занаятите ще се проведе в „Двореца“
БЧК раздаде хранителни пакети на най-нуждаещите се лица в община Генерал Тошево
БЧК раздаде хранителни пакети на най-нуждаещите се лица в община Генерал Тошево



Яндекс.Метрика