Първият пътнически реактивен самолет влиза в експлоатация

02.05.2015 г. 09:55:20 ч.
/
Първият пътнически реактивен самолет влиза в експлоатация
Де Хавиланд Комет - първият пътнически реактивен самолет в света – влиза в редовна експлоатация. Предназначен е за полети по маршрути с малка и средна далечина.
През 1942 г. в Англия по настояване на министър-председателя Уинстън Чърчил е създадена комисия начело с лорд Брабазон, чиято задача е определи бъдещите перспективи на британската гражданска авиация. Собственикът на самолетостроителната фирма „Де Хавиланд“ (de Havilland), Джефри де Хавиланд, успява да склони тази комисия да му възложи разработката на „пощенски“ реактивен самолет.
Тъй като реактивната ера в самолетостроенето е едва в началото си и авиоконструкторите не познават в детайли спецификата на реактивния полет, в началото те нямат ясна представа какъв трябва да бъде новия самолет. По тази причина разработката върви бавно, предложени са много и различни проекти — първите са подобни на изтребителя DH.100 Vampire, други са по аеродинамична схема тип „патица. През 1944 г. е прието обозначението DH.106; през 1945 г. е предложена безопашата схема на самолета с крило със стреловидност 40°, но катастрофата с построения по подобна схема DH.108, при която загива Джефри де Хавиланд-младши, довежда до утвърждаването през септември 1946 г. на проект по нормална схема и с крило със стреловидност 20°. През ноември 1946 г. от фирмата са оповестени основните характеристики и на машината е дадено името Комет, в чест на самолета DH.88 Comet, победител в състезанието Лондон-Мелбърн (т. нар. Макробъртсън рейс) през 1934 г. През същата тази 1946 г. са поръчани и първите прототипи от новия пътнически самолет.
Самолетът е разработван за двигателите Де Хавиланд Гоуст (de Havilland Ghost), но предвид, че тези двигатели вече остаряват, са разработени и варианти за двигатели на Ролс-Ройс. Първият прототип на Комет излиза от завода на 2 април 1949 г., а първият му полет е на 27 юни 1949 г. Първият сериен самолет излита на 9 януари 1951 г.
Първата авиокомпания, закупила Комет е британската BOAC, която, съвместно с компанията BSAA, с която скоро се сливат, поръчват 14 машини още през 1947 г. ВОАС приема първата машина на 31 януари 1952 г., девет дни след като на Комет е издадено свидетелство за летателна годност. На 2 май същата година е открита първата „реактивна линия“ по маршрут Лондон-Рим-Бейрут-Хартум-Ентебе-Ливингстън-Йоханесбург. За една година реактивните самолети прелитат 169 милиона пътникокилометра по 20 направления, превозвайки 28 000 пътници и прелитайки разстояние с обща дължина над 35 000 км.
Първите експортни поръчки са от декември 1952 г. — канадската авиокомпания „Канейдиън пасифик“ поръчва два Comet 1А.
 
Какво още се е случило на днешната дата?

Събития

•    1494 г. — Христофор Колумб открива Ямайка.
•    1803 г. — САЩ купуват от Франция областта Луизиана.
•    1808 г. — Избухва Полуостровната война: Жителите на Мадрид се вдигат на бунт срещу френската окупация.
•    1876 г. — Георги Бенковски обявява преждевременно началото на Априлското въстание.
•    1889 г. — Менелик II, император на Етиопия, подписва договор с армията на Италия, който дава на Етиопия контрол над Еритрея.
•    1925 г. — В България със закон е създадена жандармерия с численост 6800 души.
•    1933 г. — Съобщено е за появата на Чудовището от Лох Нес.
•    1935 г. — Бенито Мусолини издава заповед за нахлуване на армията на Италия в Абисиния.
•    1945 г. — Втората световна война: Съветският съюз обявява завладяването на Берлин и съветските войници издигат своето червено знаме над сградата на Райхстага. Германските сили се предават в Италия, а в Триест на армията на Нова Зеландия.
•    1955 г. — Тенеси Уилямс печели Пулицър за Котка върху горещ ламаринен покрив.
•    1969 г. — Британският лайнер Queen Elizabeth 2 потегля на своето първо пътуване до Ню Йорк.
•    1997 г. — На 44-годишна възраст Тони Блеър от Лейбъристка партия става най-младият министър-председател на Обединеното кралство за последните 185 години.
•    1997 г. — Русия приема закон за пълна ликвидация на химическото оръжие.
•    1998 г. — Учредена е Европейска централна банка в Брюксел, която има за цел да формулира и прилага монетарната политика на Европейския съюз.
•    1999 г. — Започва излъчване на международния сателитен канал ТВ България на БНТ.
•    2011 г. — Осама бин Ладен, "организаторът на Атентатите от 11 септември 2001 г." и най-издирваният терорист в света, е убит от екип на американските военноморски части "Тюлени" в Абботабад, Пакистан.


 
Снимка:s2.yimg.com
Източник:Национален оперативен щаб

Коментирайте
Подобни новини
Шефът на ЦРУ: Без помощ Украйна може да загуби войната още тази година
Шефът на ЦРУ: Без помощ Украйна може да загуби войната още тази година
Израелски атаки по Иран, но не с ракети, а с дронове. Целите – военни бази
Израелски атаки по Иран, но не с ракети, а с дронове. Целите – военни бази
Ей Би Си: Израел подготвил и отменил отговор на иранската атака
Ей Би Си: Израел подготвил и отменил отговор на иранската атака
Над 50 000 руски военни са загинали във войната в Украйна
Над 50 000 руски военни са загинали във войната в Украйна



Яндекс.Метрика