Явор Колев: Киберпрестъпленията нямат географски и политически граници

17.09.2019 г. 13:15:28 ч.
/
Явор Колев: Киберпрестъпленията нямат географски и политически граници
Няма 100% защитена система. Правим всичко възможно да си обновяваме системите, така че да няма слабости, които са целите на хакерите.
Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който взе участие във форума „Взаимодействие между публичната и частната сигурност: Стратегическа роля на публично-частното партньорство за противодействие на киберзаплахи", предаде репортер на БГНЕС.
Маринов призна, че заплатите на служителите, занимаващи се с киберсигурност са ниски. "Ниските заплати са изключителен проблем за наемане на хора, които да работят в тази сфера. Това не означава, че хората, които работят при нас не могат да си намерят работа никъде. Премиерът каза, че те защитават една много силна кауза, която ги кара да направят компромис със заплащането, но да работят в една престижна структура като ГДБОП. Трябва да се помисли как да се диференцират заплатите и тези хора да получават адекватно заплащане, за да се борят за сигурността на киберпространството", заяви Маринов.
Той обяви, че ежедневно се правят много опити за хакване на държавни структури, след пробива на НАП.
„Мога да ви уверя, че те са неуспешни, благодарение на бързата намеса. Забелязваме една по-висока чувствителност и бдителност на останалите институции след случая. Ако има положителна част, този случай, освен бързото разкриване и задържане на извършителите, другата положителна част е, че привлякоха вниманието на всички министерства и държавни институции, включително и на частния сектор да се замисли за киберсигурността“, каза той и добави, че в резултат на това получават по-бързо сигнали, като част от тях се оказва, че не са хакерски атаки.
Маринов каза още, че винаги ще има хакерски групи, тъй като това се превръща в мода. Вътрешният министър коментира, че днес е по-трудно злонамерените хакери да се привлекат да минат от другата страна.
„С част от тези хакери имаме взаимодействие, тъй като имаме общи цели. Има надикономически интереси, има национални, има и чисто морални. Говоря за хора, които в основата на живота си имат морални качества. Те трудно се променят. Въпреки че всеки работи за пари, те имат морал, който в определена ситуация ги кара да помагат на институциите“, обясни силовият министър и обяви, че хакерската атака срещу НАП е била за лични нужди и с цел генериране на паричен ресурс.
Началникът на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев заяви, че ежедневно има атаки не само към държавни институции, но и към бизнеса. Той каза, че хакерските атаки са инструменти и оръжие на организираната престъпност, на терористични организации, на тоталитарни държави, които целят дестабилизация на други държави.
„Срещу хакерите трябва да се води сериозна борба. Трябва да бъдем непримирими и към този вид престъпления, които в нашия Наказателен кодекс са отразени с много ниски наказания и нямат необходимата възпираща роля и превенционен ефект“, коментира Колев.
Източник:БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
ЦИК: 10 партии и 8 коалиции са подали документи досега за участие в изборите
ЦИК: 10 партии и 8 коалиции са подали документи досега за участие в изборите
Премиерът Димитър Главчев пое поста министър на външните работи
Премиерът Димитър Главчев пое поста министър на външните работи
Позволяват по-ранна ваксинация на бебетата срещу коклюш заради бума на заразата у нас
Позволяват по-ранна ваксинация на бебетата срещу коклюш заради бума на заразата у нас
Плугчиева напуска Главчев: Премиерът и външен министър остава без съветник
Плугчиева напуска Главчев: Премиерът и външен министър остава без съветник



Яндекс.Метрика