Начало >Добруджа >Общество

Работодатели поставиха въпроси пред Инспекцията по труда и депутата Даниела Димитрова (ВИДЕО)

16.04.2018 г. 13:52:31 ч.
/
Работодатели поставиха въпроси пред Инспекцията по труда и депутата Даниела Димитрова (ВИДЕО)
Поредица от срещи с държавните институции, които касаят бизнеса в Добрич ще инициира народният представител Даниела Димитрова. Това тя съобщи преди началото на организираната днес среща в к-с Изида с представители на Териториалната дирекция на инспекция на труда, начело с изп.директор Ангел Петков,  с работодатели от област Добрич.
Особености  за сключване на еднодневни трудови договори в областта на земеделието бяха презентирани от Севастияна Иванова.
Приветствам подобни срещи, които са връзката между управляващите  и реалния сектор, заяви Иво Пенчев, който отбеляза, че  Кодекса на труда не е променян повече от 60 години и попита дали не е крайно време да се инициира нов КТ, обръщайки се към Даниела Димитрова. Той си пожела да продължат подобни срещи и ИТ да не са репресивен орган, а превантивно да обясняват необходимите задължения превантивно.
Иво Пенчев предложи да се организира конкурс „Работодател на годината”, за да се разпространяват добри практики, като препоръча критериите да са свързани със спазване на изискванията на ИТ.
Бяха обсъдени и най-често допускани нарушения. Бе разяснена и възможността за ползване на интернет платформа, която дава възможност на всеки работодател без  намеса на консултант да изчисли риска на работното място. 
Станка Паскалева направи разяснения при наемане на работници за извършване на строително-ремонтни дейности във връзка с предстоящите ремонти по морето, при осъществяване на водния цикъл в Добрич и санирането на жилищни сгради. 
Красимира Спасова засегна темата за  безопасност на труда при строителство като обезопасяване на изкопите, правилен монтаж на скелетата съобразно с проектна документация, предоставяне  на лични средства за защита – каски, колани, въжета. Провеждане на инструктаж на работниците за безопасна работа срещу подпис.
Даниела Димитрова предложи на работодателите да проведат срещи по браншове и
и да вземат решение да действат по един и същи начин, за да знаят работниците, че при различните работодатели ще са поставени при едни и същи условия и изисквания.
Тя заяви, че с много други институции ще има срещи, за да се облекчи работата на бизнеса, уточнявайки, че на 30 април е предвидена подобна среща в  работодателите в сферата на туризма.  
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Времето в петък
Времето в петък
Издателство Клет България  провежда  информационно събитие  в Добрич
Издателство Клет България провежда информационно събитие в Добрич
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта  за ЕП и НС
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта за ЕП и НС



Яндекс.Метрика