Начало >Добруджа >Общество

Йордан Апостолов инициира промяна в Наредбата за остатъците от лавандула (ВИДЕО)

02.12.2019 г. 14:36:19 ч.
/
Йордан Апостолов инициира промяна в Наредбата за остатъците от лавандула (ВИДЕО)
Народният представител Йордан Апостолов, технолог Таня Аптиева и Ошнут Алиев, представител на Консорциум "Хербал Ойл  - Калиакра", Каварна инициират подписка за промяна на Наредба 2 на МОСВ, касаеща всички растителни остатъци, които се квалифицират като отпадъци. Заради концентрацията на много обработваеми площи с лавандула в Добруджа този проблем е най-осезаем именно тук, където лавандуловите площи са около  70 000 дка, а дестилериите повече от 100. Приканват се всички земеделски стопани, собственици и ползватели на дестилерии в района на Добруджа да се присъединят към подписката, за да бъде променена Наредбата и в началото на новата кампания този проблем да не съществува.

След  направени проверки от страна на Регионалните инспекции по опазване на околната среда и водите, са издадени предписания заради парадокса, че остатъците от лавандуловата преработка се считат за отпадък, който не бива да се вкарва  в почвата и да се използва като тор, а трябва да се депонира в депото  за битови отпадъци край Стожер. Произтичащите от това проблеми са:  превозване на остатъците на разстояние 60-70 км., средства за транспорт (между 300 и 500 лв.струва един курс), натоварване на инфраструктурата, вредни емисии и от друга страна запълване на клетките на депото, тъй като става въпрос за много голямо количество растителна маса. от 1 тон лавандула се отделят 600 кг. растителен отпадък.

Нашият проблем е свързан най-вече с количеството генерирана суровина, всички останали проблеми бяха споменати, допълни Таня Аптиева. Тя поясни, че тази суровина е абсолютно разградима и полезна, доказват разработки на водещи университети в страната и чужбина, според които тези растителни отпадъци съдържат фосфор, азот, калий, подобряващи хумуса на почвата.
Как и къде ще бъде инициирана подписката предстои да бъде съобщено допълнително, заяви Апостолов.
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в понеделник
Прогноза за времето в понеделник
Предлагат минималните и максималните цени на такситата в Добрич да се запазят
Предлагат минималните и максималните цени на такситата в Добрич да се запазят
Вестник ГЛАС: Каква година изпращат общините Генерал Тошево и Шабла
Вестник ГЛАС: Каква година изпращат общините Генерал Тошево и Шабла
Две награди за ДГ "Дора Габе" на Националните еТуининг награди
Две награди за ДГ "Дора Габе" на Националните еТуининг наградиЯндекс.Метрика